Obsah článku
Vyzkoušejte si připravit výborné jarní pomazánky, které si budete vychutnávat během celého dne. Jsou jednoduché, plné chuti a ideální pro rychlou svačinu nebo lehkou večeři.
1. Tvarohová pomazánka s jarní cibulkou
Ingredience: tvaroh, červená mletá paprika, sůl, jarní cibulka, pepř
Postup: Tvaroh dáme do misky, můžeme přidat i trochu másla. Rozmícháme dohladka, přidáme nadrobno nakrájenou jarní cibulku s natí, osolíme, opepříme a ochutíme sladkou červenou paprikou. Podáváme s čerstvým chlebem a zeleninou.
2. Mrkvová pomazánka s cibulí
Ingredience: 3–4 ks mrkve, 1 ks cibule, 4 lžíce majonézy, 1 lžička cukru, sůl, pepř, pažitka
Postup: Cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev nastrouháme najemno. V míse promícháme, přidáme sůl, pepř, cukr a majonézu. Podáváme na pečivu, posypané pažitkou.
3. Ředkvičková pomazánka
Ingredience: 1 svazek ředkviček, sůl, pepř, 1 ks cibule, 4 lžíce smetany, plátek másla, 1 balení tofu
Postup: Na másle zpěníme cibuli, přidáme nastrouhané ředkvičky, osolíme a opepříme, krátce restujeme. Necháme vychladnout a vmícháme do nastrouhaného tofu. Přidáme smetanu a promícháme. Podáváme s čerstvým chlebem.
4. Krémová vajíčková pomazánka
Ingredience: 5 ks vajec, 200 g zakysané smetany, 2 lžičky hořčice, 1 lžička soli, pepř, 1 ks cibule
Postup: Vajíčka uvaříme natvrdo, oloupeme a propasírujeme přes sítko. Přidáme nadrobno nasekanou cibuli, hořčici, sůl a pepř. Vmícháme smetanu, promícháme a necháme vychladit. Podáváme s chlebem a zeleninou.
5. Tvarohová pomazánka s křenem
Ingredience: 250 g tvarohu, 4 ks vajec, 2 lžíce zakysané smetany nebo jogurtu, 1–2 lžíce křenu, sůl, pepř, mletý kmín, pažitka
Postup: Vajíčka uvaříme natvrdo, oloupeme a rozmačkáme vidličkou. Tvaroh zpracujeme vidličkou a smícháme s vejci. Přidáme křen, sůl, pepř a kmín. Vmícháme smetanu nebo jogurt. Podáváme s pečivem, posypané pažitkou.
6. Vajíčková pomazánka s cibulí
Ingredience: 8 ks vajec, 3 lžíce zakysané smetany, 3 lžíce majonézy, 1 lžíce hořčice, 1 lžíce másla, 1 ks cibule, sůl, pepř, petržel nebo pažitka
Postup: Vajíčka uvaříme natvrdo, oloupeme a nasekáme najemno. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, máslo, zakysanou smetanu, majonézu a hořčici. Osolíme, opepříme a promícháme. Posypeme nasekanou petrželí nebo pažitkou.
7. Jarní pomazánka z bylinek
Ingredience: 200 g tvarohu, 2 lžíce zakysané smetany, hrst čerstvých bylinek (pažitka, petržel, libeček), sůl, pepř
Postup: Tvaroh smícháme se smetanou, přidáme nasekané bylinky, osolíme a opepříme. Podáváme na čerstvém pečivu nebo v zeleninových lodičkách.