Co se stane, když sníte semínka z melounu? Pravda, kterou mnozí neznají

0
(0)

Jan , 30. 07. 2025

Obsah článku

Meloun je letní stálicí. Ale měli bychom ho jíst se semínky, nebo bez nich? Odpověď vás možná překvapí.

Léto bez melounu si dokáže představit málokdo. Ať už máte rádi klasický červený meloun, sladký žlutý nebo aromatický kantalup, jedno mají společné – jsou plné šťavnaté dužiny… a semínek. Mnoho lidí je automaticky vyplivuje nebo vyřezává, jiní si meloun vychutnají i se semeny. Ale co je vlastně zdravější?

Jsou melounová semínka jedlá? Odpověď zní: ano, a dokonce velmi prospěšná!

Přestože semínka z melounu působí na první pohled nevýznamně, ve skutečnosti skrývají silný výživový potenciál. Obsahují důležité minerály jako hořčík, zinek a draslík, jsou bohatá na vitamíny skupiny B a navíc mají nízký obsah sacharidů. Pokud si je tedy dopřejete spolu s dužinou, neškodíte si – právě naopak.

Nicméně pozor – pokud semínka pouze spolkneme v celku, organismus je nedokáže plně strávit. V tom případě projdou trávicím traktem téměř beze změny a živiny z nich tělo nedokáže využít.

Jak správně konzumovat melounová semínka?

Ideálním způsobem je jemné opražení na suché pánvi – bez oleje. Takto získáte nejen chutnou, ale i velmi zdravou svačinu. Jedna hrst denně dokáže pokrýt až 35 % denní potřeby hořčíku, který je klíčový pro stabilní srdeční rytmus, nervovou rovnováhu a regulaci hladiny cukru v krvi.

Semínka také podporují trávení, protože obsahují vlákninu, která pomáhá čistit střeva, snižuje nadýmání a může přispět i ke spalování tuků. Navíc zasytí na delší dobu a omezují chutě na sladké.

Pozor na nadměrné množství

Stejně jako u jiných semínek platí, že méně je někdy více. Malý pohár opražených semínek denně bohatě stačí. Pokud byste jich snědli příliš, zejména ve surovém stavu, mohou naopak přispět ke zácpě nebo trávicím obtížím.

Melounový čaj: netradiční způsob, jak využít semínka

Věděli jste, že z melounových semínek si můžete připravit i čaj podporující trávení? Stačí dvě lžíce semínek zalít půl litrem horké vody a nechat 15 minut louhovat. Tento zápar pomáhá nejen trávení, ale v horkých dnech také příjemně osvěží.

Jak poznat zralý meloun? Tyto tipy vám pomohou

  • Žlutá skvrna na spodní straně melounu – čím tmavší, tím sladší.
  • Dutý zvuk při poklepu – znak zralosti.
  • Vysušená stopka – meloun dozrál na poli.
  • Lesklá slupka bez prasklin – meloun je čerstvý a nepoškozený.

Sezóna melounů v České republice i na Slovensku obvykle trvá od začátku července do konce srpna, ale při dobrém počasí se může protáhnout až do září.

Shrnutí: Semínka z melounu nejsou na vyhození!

Melounová semínka nejsou žádný odpad. Naopak – představují skrytý poklad plný živin, který může přispět k lepšímu trávení, stabilnímu srdci a celkové vitalitě. Stačí je správně připravit a konzumovat s mírou. A pokud si příště při krájení melounu všimnete, kolik semínek ukrývá, už je možná nevyhodíte.

Byly pro vás tyto informace užitečné? Sdílejte článek s přáteli a sledujte další zdravé tipy na iRecept.cz.