Pečené pirohy na čtyři způsoby: Recept, který si zamiluje celá rodina

0
(0)

Jan , 28. 07. 2025

Obsah článku

Domácí pečené pirohy jsou poklad, který v sobě nese vůni dětství, babiččiny kuchyně a poctivých surovin. Tento recept vás naučí, jak připravit jemné a nadýchané pirohy, které můžete naplnit hned čtyřmi druhy výtečných náplní – od klasické z kysaného zelí, přes bramborovo-bryndzovou až po šunkovou se sýrem. A k tomu všemu si můžete připravit i voňavou česnekovou tatarskou polevu, která dodá každému soustu ten pravý šmrnc.

Domácí pirohy z kynutého těsta

Základ tvoří vláčné kynuté těsto, které se snadno zpracovává a krásně drží tvar. Díky žloutkům a oleji je nadýchané a měkké i po upečení.

Ingredience na těsto:

  • 1,5 kg hladké mouky
  • 3 dl oleje
  • 4 žloutky
  • 9 dl mléka
  • 2 kostky droždí
  • 1 KL soli
  • 2 KL cukru

Postup:

  1. Ze všech surovin připravte hladké těsto a nechte ho důkladně vykynout.
  2. Rozdělte těsto na 4 části a každou vyválejte na plát silný cca 1 cm.
  3. Vykrajujte kolečka, naplňte lžičkou náplně, přehněte a utěsněte okraje.
  4. Pirohy pokládejte na plech s pečicím papírem a nechte 15 minut podkynout.
  5. Potřete vajíčkem a pečte při 180 °C přibližně 12–15 minut dozlatova.

Čtyři lahodné náplně

1. Kapustová náplň

  • Kysané zelí
  • Uzená slanina
  • 3 stroužky česneku

Slaninu opražte, přidejte česnek a vše smíchejte s podušeným zelím. Dochutťe podle chuti.

2. Bramborovo-cibulová náplň

  • Vařené brambory
  • Osmažená cibulka
  • Uzená slanina

Brambory poduste a smíchejte s cibulkou a slaninou.

3. Bramborovo-bryndzová náplň

  • Bramborová kaše
  • 125 g brynzy
  • Osmažená cibulka
  • Slanina

Do kaše vmíchejte brynzu, cibulku a slaninu.

4. Bramborovo-šunková náplň

  • Bramborová kaše
  • Šunka nakrájená na kostičky
  • Tavený sýr (např. Karička)
  • Slanina

Vše důkladně promíchejte do hladké směsi.

Volitelná česneková tatarská poleva

Ingredience:

  • 1 velká tatarská omáčka
  • 1 ČL vegety
  • 1 ČL hořčice
  • 2 PL zakysané smetany
  • 1 ČL worcesterské omáčky
  • 4 stroužky česneku
  • Sůl a pepř podle chuti

Všechny suroviny smíchejte a podávejte jako dip k upečeným pirohům.

Shrnutí

Domácí pečené pirohy jsou skvělou volbou na rodinnou večeři, slavnostní pohoštění nebo vydatný oběd. Díky čtyřem variantám náplní si každý najde tu svou oblíbenou kombinaci. A pokud přidáte ještě voňavou česnekovou omáčku, nebudou mít chybu!