Obsah článku
Zavařování meruněk je jedna z těch letních činností, která má smysl – a výsledek, který vydrží. Meruňky zralé tak akorát, plné slunce a šťávy, se dají s trochou péče proměnit v lahodný meruňkový kompot, který bude vítaným společníkem nejen v zimních měsících, ale i během chladných jarních dnů. Ať už si ho dáte samotný, nebo jako doplněk k jogurtu, kaši nebo zmrzlině, jedna věc je jistá – 30 sklenic rozhodně nebude stačit.
Proč si zavařit právě meruňky?
Meruňky patří mezi nejšťavnatější a nejchutnější letní ovoce. Mají výraznou, ale jemnou chuť, nádhernou oranžovou barvu a vysoký obsah vitamínů i antioxidantů. V kompotu si zachovávají tvar, vůni i chuť a pokud použijete správný poměr cukru a kyseliny citronové, výsledek vás ohromí – bez zbytečné přeslazenosti a s jemným osvěžujícím nádechem.
Co budete potřebovat:
- meruňky – nejlépe pevné, zralé, ale ne přezrálé (množství dle počtu sklenic)
- cukr – přibližně 400 g na 3litrovou sklenici
- kyselina citronová – ½ čajové lžičky na 3 litry sirupu
- voda – převařená, na přípravu sirupu
- sklenice s víčky – ideálně sterilizované
Postup krok za krokem
1. Připravte meruňky
Meruňky důkladně omyjte, rozpulte a vyjměte pecky. Pokud jsou příliš velké, můžete je nakrájet na čtvrtiny. Sklenice naplňte ovocem co nejvíce – meruňky se při spaření trochu „sesednou“.
2. Před-spaření
Naplňte sklenice horkou vodou přímo z varné konvice a nechte stát přibližně 15 minut. Ovoce tak změkne a začne uvolňovat vlastní šťávu, což pomáhá sirupu lépe proniknout.
3. Příprava sirupu
Sceďte vodu z předspaření do hrnce, přidejte cukr a kyselinu citronovou. Přiveďte k varu a vařte cca 5 minut na mírném ohni. Sirup by měl být čirý a voňavý.
4. Zavařování
Ovoce ve sklenicích zalijte horkým sirupem až po okraj, uzavřete sterilizovanými víčky, otočte dnem vzhůru a nechte zcela vychladnout. Není nutná další sterilizace – pokud dodržíte čistotu a teplotu, vše vydrží dlouho.
5. Skladování
Vychladlé sklenice uchovávejte na tmavém, suchém a chladném místě – například ve spíži, sklepě nebo komoře. Při správném skladování vydrží i několik let bez ztráty chuti nebo barvy.
Proč tento recept milujeme?
- Bez chemie – žádné konzervanty, barviva nebo přídavné látky
- Bez sterilizace – šetříte čas i energii
- Plná chuť ovoce – meruňky si zachovají svou přirozenou sladkost i jemnou kyselost
- Univerzální využití – vhodné do koláčů, dezertů, snídaňových kaší nebo jen tak na lžičku
Tipy pro dokonalý výsledek
- Do každé sklenice můžete přidat kousek skořice, pár hřebíčků nebo vanilku pro aromatičtější chuť.
- Pokud chcete kompot opravdu „pohledový“, volte menší meruňky a skládejte je řezem ven.
- Přidejte i několik celých sušených švestek – zvýrazní chuť a dodají barvu.
- Po zavaření sklenice nechte chladnout pod utěrkou – zpomalené chlazení pomáhá k lepšímu zatáhnutí víčka.
Závěr: Meruňkový kompot, který vydrží roky – ale mizí během dní
Zavařování meruněk je láska na celý život. Recept je jednoduchý, výsledek ohromující a každé otevření sklenice v zimě je jako malý návrat do letního dne. Pokud zavařujete poprvé, začněte s deseti sklenicemi. Pokud máte zkušenosti, víte, že 30 sklenic stejně nebude stačit.