Domácí pizza jako z pizzerie: Těsto i dvě omáčky, které zvládne každý

0
(0)

Jan , 23. 06. 2025

Obsah článku

Chcete si připravit pravou domácí pizzu bez kompromisů? S tímto jednoduchým receptem zvládnete nejen výborné těsto, ale i dvě varianty domácích omáček – klasickou rajčatovou a jemnou bílou. Stačí pár běžných surovin, trocha času a výsledek vás nadchne.

🫓 Domácí těsto na pizzu

Ingredience (na 2 střední pizzy):

  • 1 lžička cukru
  • 1 sklenice teplé vody
  • 7 g sušeného droždí
  • 2 ⅔ sklenice hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 4 lžíce olivového oleje

Postup:

  1. Ve sklenici teplé vody rozpusťte cukr a droždí. Nechte 10 minut odstát.
  2. V míse smíchejte mouku se solí a přilijte kvásek s olivovým olejem.
  3. Vypracujte hladké těsto, které nechte kynout přibližně 1 hodinu na teplém místě.
  4. Vykynuté těsto rozdělte na dvě části, rozválejte a připravte na plech nebo kámen.

🍅 Domácí rajčatová omáčka

Ingredience:

  • 1 plechovka celých rajčat
  • 2 lžíce olivového oleje
  • ¼ sklenice strouhaného parmezánu
  • ¾ lžičky sušeného oregana
  • ½ lžičky bazalky
  • ½ lžičky chilli vloček
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička cukru

Postup:

  1. Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmažte na něm nasekaný česnek.
  2. Přidejte rajčata, koření, cukr a parmezán.
  3. Vařte na mírném plameni 15–20 minut, dokud se omáčka nezredukuje.
  4. Omáčku rozmixujte dohladka a nechte vychladnout.

🧄 Domácí bílá omáčka na pizzu

Ingredience:

  • 2 lžíce másla
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 sklenice mléka
  • ¼ sklenice smetany
  • ¼ sklenice parmezánu

Postup:

  1. V kastrůlku rozpusťte máslo a orestujte na něm česnek.
  2. Přidejte mouku a za stálého míchání vytvořte světlou jíšku.
  3. Postupně přilévejte mléko a smetanu, míchejte dohladka.
  4. Přidejte parmezán a nechte omáčku krátce provařit, dokud nezhoustne.

Celková doba přípravy:

  • Těsto: 75 minut (včetně kynutí)
  • Rajčatová omáčka: 25 minut
  • Bílá omáčka: 15 minut

Počet porcí:

Z uvedeného množství připravíte 2 pizzy (2–4 porce podle velikosti).

Závěr:

Domácí pizza je díky tomuto receptu nejen chutnější, ale i zdravější alternativou než kupovaná. Když jednou vyzkoušíte vlastní těsto a omáčky, už se k polotovarům nebudete chtít vracet. Kombinujte je s oblíbenými ingrediencemi a vytvořte si pizzu přesně podle své chuti.