10 skromných jídel, na kterých vyrostly naše babičky a dědové. Které z nich si dopřáváte dodnes?

0
(0)

Jan , 20. 05. 2025

Obsah článku

Dříve se vařilo jednoduše, ale poctivě. Suroviny byly dostupné, domácí a často vypěstované na vlastním poli nebo dvoře. Výsledkem byla jídla, která i dnes vyvolávají vzpomínky na dětství, vůni domova a láskyplnou kuchyni našich babiček. Přinášíme výběr 10 tradičních „chudých“ pokrmů, které možná patřily ke každodennímu jídelníčku vašich rodičů – a přesto (nebo právě proto) chutnají skvěle i dnes.

1. Kapustová polévka s klobásou

  • 500 g kysaného zelí
  • 2 brambory
  • 1 cibule
  • 1 klobása
  • 1 bobkový list
  • sůl, pepř, mletá paprika

Zelí dejte do hrnce s vodou, přidejte na kostky nakrájené brambory a bobkový list. Cibuli osmahněte na oleji, přidejte papriku a dejte do polévky. Nakonec přidejte nakrájenou klobásu, vařte 20 minut a podávejte.

2. Halušky s brynzou a slaninou

  • 5 brambor
  • 200 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 250 g brynzy
  • 100 g slaniny

Nastrouhejte brambory, přidejte mouku a vejce a vypracujte těsto. Protlačujte přes haluškovač do vroucí osolené vody. Scezené halušky smíchejte s brynzou a posypte osmaženou slaninou.

3. Grenadýrský pochod

Uvařte těstoviny a brambory zvlášť. Cibuli osmahněte na oleji, přidejte papriku, promíchejte s bramborami a těstovinami. Dochutíme a podáváme.

4. Fazolová polévka

  • 200 g suchých fazolí
  • 2 brambory
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • majoránka, sůl, pepř

Fazole nechte přes noc namočené, druhý den vařte doměkka. Přidejte brambory, cibuli a česnek. Dochucujte majoránkou, pepřem a solí.

5. Pečené brambory ve slupce

  • 5 středních brambor
  • sůl

Brambory pečte v celku a ve slupce na 200 °C zhruba 40–50 minut. Podávejte s máslem, tvarohem nebo zakysanou smetanou.

6. Chléb s cibulí a sádlem

  • krajíc chleba
  • 1 lžíce vepřového sádla
  • 1 cibule
  • sůl

Na chléb namažte sádlo, přidejte kolečka cibule, osolte a podávejte jako rychlou večeři nebo svačinu.

7. Kynuté pařené buchty

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 kostka droždí
  • 250 ml mléka
  • 2 lžíce cukru
  • 1 vejce
  • švestková povidla nebo jiný džem

Z připraveného těsta vyválejte plát, rozdělte na čtverce, naplňte povidly a zabalte do tvaru buchty. Vařte v páře cca 15 minut.

8. Šťovíkový přívar

  • 200 g šťovíku
  • 200 ml mléka
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl a cukr podle chuti

Šťovík krátce poduste na másle, přidejte mouku, zalijte mlékem a provařte do zhoustnutí. Dochucujte solí a cukrem. Podávejte s vařeným vejcem.

9. Šulánky s mákem

  • 500 g brambor
  • 200 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • mletý mák a cukr na posypání
  • rozpuštěné máslo

Z brambor, mouky a vejce vypracujte těsto, vytvořte válečky a nakrájejte na šulánky. Vařte ve vroucí osolené vodě. Posypte mákem s cukrem a polijte máslem.

10. Chudá zelná polévka

  • 400 g kysaného zelí
  • 1 brambora
  • 1 cibule
  • sladká paprika, bobkový list, pepř, sůl

Zelí povařte s bramborami a kořením. Cibuli osmahněte, přidejte papriku a vmíchejte do polévky. Vařte do změknutí a podávejte.

Shrnutí

Tato tradiční „chudá jídla“ dokazují, že s minimem surovin lze vykouzlit pokrmy s výbornou chutí a sytivou silou. Jsou ideální pro ty, kdo chtějí ušetřit, vrátit se ke kořenům, nebo si jen připomenout chuť dětství. Které z nich vaříte dodnes vy?