Obsah článku
Dříve se vařilo jednoduše, ale poctivě. Suroviny byly dostupné, domácí a často vypěstované na vlastním poli nebo dvoře. Výsledkem byla jídla, která i dnes vyvolávají vzpomínky na dětství, vůni domova a láskyplnou kuchyni našich babiček. Přinášíme výběr 10 tradičních „chudých“ pokrmů, které možná patřily ke každodennímu jídelníčku vašich rodičů – a přesto (nebo právě proto) chutnají skvěle i dnes.
1. Kapustová polévka s klobásou
- 500 g kysaného zelí
- 2 brambory
- 1 cibule
- 1 klobása
- 1 bobkový list
- sůl, pepř, mletá paprika
Zelí dejte do hrnce s vodou, přidejte na kostky nakrájené brambory a bobkový list. Cibuli osmahněte na oleji, přidejte papriku a dejte do polévky. Nakonec přidejte nakrájenou klobásu, vařte 20 minut a podávejte.
2. Halušky s brynzou a slaninou
- 5 brambor
- 200 g hladké mouky
- 1 vejce
- 250 g brynzy
- 100 g slaniny
Nastrouhejte brambory, přidejte mouku a vejce a vypracujte těsto. Protlačujte přes haluškovač do vroucí osolené vody. Scezené halušky smíchejte s brynzou a posypte osmaženou slaninou.
3. Grenadýrský pochod
- 300 g těstovin
- 400 g brambor
- 1 cibule
- sladká paprika, sůl, pepř
Uvařte těstoviny a brambory zvlášť. Cibuli osmahněte na oleji, přidejte papriku, promíchejte s bramborami a těstovinami. Dochutíme a podáváme.
4. Fazolová polévka
- 200 g suchých fazolí
- 2 brambory
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- majoránka, sůl, pepř
Fazole nechte přes noc namočené, druhý den vařte doměkka. Přidejte brambory, cibuli a česnek. Dochucujte majoránkou, pepřem a solí.
5. Pečené brambory ve slupce
- 5 středních brambor
- sůl
Brambory pečte v celku a ve slupce na 200 °C zhruba 40–50 minut. Podávejte s máslem, tvarohem nebo zakysanou smetanou.
6. Chléb s cibulí a sádlem
- krajíc chleba
- 1 lžíce vepřového sádla
- 1 cibule
- sůl
Na chléb namažte sádlo, přidejte kolečka cibule, osolte a podávejte jako rychlou večeři nebo svačinu.
7. Kynuté pařené buchty
- 500 g polohrubé mouky
- 1 kostka droždí
- 250 ml mléka
- 2 lžíce cukru
- 1 vejce
- švestková povidla nebo jiný džem
Z připraveného těsta vyválejte plát, rozdělte na čtverce, naplňte povidly a zabalte do tvaru buchty. Vařte v páře cca 15 minut.
8. Šťovíkový přívar
- 200 g šťovíku
- 200 ml mléka
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- sůl a cukr podle chuti
Šťovík krátce poduste na másle, přidejte mouku, zalijte mlékem a provařte do zhoustnutí. Dochucujte solí a cukrem. Podávejte s vařeným vejcem.
9. Šulánky s mákem
- 500 g brambor
- 200 g hrubé mouky
- 1 vejce
- mletý mák a cukr na posypání
- rozpuštěné máslo
Z brambor, mouky a vejce vypracujte těsto, vytvořte válečky a nakrájejte na šulánky. Vařte ve vroucí osolené vodě. Posypte mákem s cukrem a polijte máslem.
10. Chudá zelná polévka
- 400 g kysaného zelí
- 1 brambora
- 1 cibule
- sladká paprika, bobkový list, pepř, sůl
Zelí povařte s bramborami a kořením. Cibuli osmahněte, přidejte papriku a vmíchejte do polévky. Vařte do změknutí a podávejte.
Shrnutí
Tato tradiční „chudá jídla“ dokazují, že s minimem surovin lze vykouzlit pokrmy s výbornou chutí a sytivou silou. Jsou ideální pro ty, kdo chtějí ušetřit, vrátit se ke kořenům, nebo si jen připomenout chuť dětství. Které z nich vaříte dodnes vy?