10 potravin, které vyčistí vaše cévy od usazenin a pomohou předejít infarktu a mrtvici

0
(0)

Jan , 19. 03. 2025

Obsah článku

Špatný cholesterol a ucpávání cév usadeninami bývají tichými zabijáky. Zpočátku vedou k vysokému krvnímu tlaku, a později mohou vyvolat infarkt či mozkovou mrtvici. O cévy byste se měli zajímat již v mladém věku, dokud ještě netrpíte žádnými zdravotními problémy.

Úplně postačí, pokud si z následujícího seznamu vyberete jednu nebo dvě potraviny, které máte rádi, a alespoň občas je zařadíte do svého jídelníčku. Potřebnou práci už pak za vás udělají samy.

1. Ovesné vločky

Hlavní složka ovesných vloček, rozpustná vláknina, zabraňuje vzniku cholesterolu v cévách. Tento typ vlákniny se váže na cholesterol a odvádí jej ven z těla. Výzkumy ukázaly, že pokud sníte 1,5 až 2,5 hrnku vařených ovesných vloček denně, snížíte hladinu cholesterolu až o 20 %.

2. Brusinkový džus

Pijte pravidelně 3 sklenice brusinkového džusu týdně a spolehlivě tým vyčistíte cévy. Tento druh džusu zvyšuje schopnost buněk absorbovat tuk a vyrábět z něj energii, namísto toho, aby se usazen v cévách.

3. Granátové jablko

Granátová jablka obsahují silné antioxidanty, které pomáhají předcházet ztvrdnutí cév. Zmírňují vnitřní poškození cév a dokonce zvrátí i již existující degenerativní změny, které se v nich nacházejí.

4. Olivový olej

Výzkumy ukázaly, že olivový olej je fantastický prostředek pro prevenci vysoké hladiny cholesterolu v krvi. Jen oxidovaný cholesterol se totiž může nalepovat na cévní stěny a vytvářet na nich usadeniny. Nejlepší složkou olivového oleje jsou mononenasycené tuky, které se váží na cholesterol a zabraňují jeho oxidaci.

5. Česnek

Česnek se používá již od nepaměti pro prevenci a léčbu různých zdravotních problémů. Používal se především pro prevenci vysokého krvního tlaku a srdečních onemocnění. Dnes se také aplikuje v prevenci kornatění cév, což je příznak tvorby cévních usadenin.

6. Rajčata

Korejští vědci zjistili, že některé složky rajčat brání ztluštění tepen. Hlavně lykopen, který rajčatům dává jejich typickou červenou barvu. Bylo tak odhaleno, že ženy s vysokou hladinou lykopenu v krvi vykazovaly nižší ztuhlost cév.

7. Špenát

Špenát má vysoký obsah kyseliny listové a draslíku, které zabraňují vzniku vysokého krvního tlaku. Tyto látky také uvolňují cévy, což znemožňuje ukládání cholesterolu v cévách, a tím efektivně předcházejí riziku infarktu a mozkové mrtvice. Lutein, další složka špenátu, pomáhá předcházet makulární degeneraci, která je hlavní příčinou ztráty zraku u starších lidí.

8. Kiwi a ananasový meloun (kantalopa)

Pro čištění arterií konzumujte denně jednu sklenici ananasového melounu nebo jedno kiwi. Díky vysokému obsahu antioxidantů a schopnosti snižovat úroveň špatného LDL cholesterolu v krvi, brání nejen oxidaci cholesterolu, ale i jeho dalšímu šíření v cévách.

9. Hrozny

Flavonoidy resveratrol a quercetin, obsažené v hroznech, jsou jedny z nejcennějších složek. Zabraňují oxidaci špatného cholesterolu, který je zodpovědný za tvorbu cévních usadenin. Kromě toho výrazně snižují riziko vzniku krvních sraženin (trombózy), které mohou vést k vážným zdravotním problémům oběhového systému.

10. Ryby

Výzkum provedený na Southamptonské univerzitě ukázal, že ryby, jako losos nebo tuňák, bohaté na omega-3 mastné kyseliny, účinně zabraňují tvorbě a hromadění usadenin v tepnách. Omega-3 kyseliny jsou silné v prevenci oxidace špatného cholesterolu a vzniku krvních sraženin. Doporučuje se konzumovat divoce žijící ryby, které mají vyšší podíl omega-3 kyselin a nižší obsah škodlivých látek.

Závěr

Riziko vysokého cholesterolu a přirozené způsoby čištění zanesených cév se podrobněji probírá v naší elektronické knize.