Obsah článku
Plněné zelí patří mezi oblíbené tradiční recepty, ale ne každá hospodyňka zná tajemství jeho dokonalé chuti. Pokud se vám někdy stalo, že bylo plněné zelí příliš kyselé, tvrdé nebo nevýrazné, mám pro vás řešení!
V tomto článku vám prozradím tři klíčová tajemství, díky kterým bude vaše plněné zelí nejen chutné, ale také neodolatelné. Navíc vám ukážu nejlepší recept, se kterým zazáříte u rodiny i přátel!
Tajemství č. 1: Kvalitní suroviny
Nejlepší plněné zelí začíná výběrem správných ingrediencí. Pokud chcete intenzivní chuť a správnou konzistenci, vyplatí se investovat do kvalitního uzeného masa, slaniny a klobásy.
Co budete potřebovat?
-
1 kg kysaného zelí
-
8 velkých listů zelí (nakládaných nebo předvařených)
-
800 g mletého vepřového masa (stehno nebo plec)
-
100 g uzené slaniny
-
100 g uzené klobásy
-
200 g uzeného masa (např. žebírka)
-
1 vejce
-
1 cibule
-
1-2 stroužky česneku
-
100 ml rýže (cca 1/3 šálku)
-
2 lžičky sladké papriky
-
1 lžička pálivé papriky (dle chuti)
-
200 ml zakysané smetany
-
Sůl, pepř, petržel nebo kopr
Tajemství č. 2: Správná příprava
Kvalitní suroviny jsou jen začátek. Správná příprava je klíčem k tomu, aby bylo plněné zelí měkké a šťavnaté. Pokud dodržíte následující postup, výsledek vás ohromí!
Jak na to?
-
Uzené maso namočte přes noc a druhý den ho napůl uvařte. Nechte ho vychladnout ve vývaru, který později použijete.
-
Pokud používáte sladké zelí, nejprve ho povařte, aby změklo. Pokud máte kysané listy, můžete je lehce propláchnout, pokud jsou příliš kyselé.
-
Rýži uvařte v páře nebo s dvojnásobkem vody, aby byla měkká a ne tvrdá.
-
Slaninu nakrájejte na plátky, klobásu a uzené maso na kousky.
-
Cibuli nakrájejte nadrobno a česnek rozdrťte.
-
Mleté maso smíchejte s rýží, orestovanou cibulkou, česnekem a kořením. Přidejte vejce a dobře promíchejte.
-
Směs rozdělte na 8 částí a každou zabalte do listu zelí.
-
Na dno hrnce dejte polovinu kysaného zelí, na něj plněné závitky a proložte klobásou a uzeným masem. Přikryjte zbylým zelím.
-
Přidejte bobkový list, feferonku a plátky slaniny pro ještě lepší chuť.
-
Podlijte vývarem z uzeného masa a přiklopte. Vařte na mírném plameni asi 2 hodiny, dokud není maso měkké.
Tajemství č. 3: Správné množství šťávy
Nejlepší plněné zelí není příliš vodnaté. Jakmile je hotové, měla by v hrnci zůstat jen hustá šťáva, která dodá pokrmu dokonalou chuť.
Jak servírovat?
Plněné zelí podávejte s čerstvým chlebem a zakysanou smetanou. Na ozdobu můžete přidat opečenou slaninu nebo nasekanou petrželku. Pokud chcete skutečně autentickou chuť, nechte zelí odležet do druhého dne – bude ještě lepší!
Jak skladovat plněné zelí?
Plněné zelí vydrží v lednici až týden. Uchovávejte ho v uzavřené nádobě bez zakysané smetany, kterou přidávejte až při podávání.
Shrnutí:
-
Používejte kvalitní suroviny – uzené maso, slaninu a klobásu.
-
Pečlivě připravujte suroviny – předem vařte rýži, maso a zelné listy.
-
Kontrolujte množství šťávy – příliš vody může zkazit chuť.
Díky těmto třem tajemstvím bude vaše plněné zelí vždy dokonalé a stanete se mistrem tohoto tradičního pokrmu!