6 Top salátů z dob socialismu, které si budete pamatovat: Chuť, která nezevšední ani po 30 letech

0
(0)

Jan , 06. 03. 2025

Obsah článku

Je to 30 let, ale na tu chuť se nezapomíná! Tyto saláty si budete pamatovat ze svého mládí. Jsou fantastické i po tolika letech.

1. Salát Rumcajz

Ingredience:

  • 2 lžičky kr. cukru
  • 2 ks cibule
  • 1 lžička sójové omáčky
  • pepř
  • 2 lžičky oleje
  • 2 lžíce majonézy
  • 4 ks sterilizovaných okurek
  • 20 dkg měkkého salámu
  • sůl
  • 2 lžičky plnotučné hořčice
  • 1 lžičku worcesterské omáčky

Postup:

Nachystáme si dresink. V malém hrnci smícháme olej, cukr, hořčici, sójovou omáčku a worcesterskou omáčku. Na mírném ohni mícháme tak, aby vznikla jednotná směs – zálivka na salát. Směs se nesmí vařit, poté ji odstavíme z plamene a necháme vychladnout.

Potom si nakrájíme salám a okurku na proužky a cibuli na kostičky. Vše dáme do misky a přidáme vychladlý dresink a 2 lžíce majonézy. Nakonec salát Rumcajs dochutíme solí a pepřem. Podáváme s čerstvým pečivem. Ještě lepší je, když salát uleží do druhého dne.

2. Svačinový salát

Ingredience:

  • 300 g měkkého salámu
  • 2 lžíce worcesterské omáčky
  • 1 lžíce octa
  • 3 lžíce kečupu
  • 1 plechovka kukuřice
  • 2 ks vejce vařená na tvrdo
  • 2 dcl oleje
  • 3-4 ks sladkokyselých okurek
  • 2 ks menší cibule
  • 250 g tatarské omáčky

Postup:

Salám, vajíčka, okurky a cibuli nakrájíme podle chuti. Přidáme kukuřici. V jiné misce smícháme všechny pochutiny a vše spojíme. Salát odložíme do chladničky, aby odležel. Podáváme s čerstvým pečivem.

3. Pařížský salát podle ČSN

Ingredience:

  • 400 g pařížského salámu nakrájeného na nudličky
  • 180 g sterilizovaných okurek nakrájených nadrobno
  • 60 g sterilizovaného hrášku
  • 25 g cibule nakrájené nadrobno
  • 300 g majonézy (doma udělané)
  • 10 g krupicového cukru
  • 10 g soli
  • 20 g plnotučné hořčice
  • 5 g octa
  • 8 g worcesterské omáčky
  • 0,5 g pepře

Postup:

Nejdříve smícháme všechny přísady na salát a potom všechny přísady na zálivku. Dobře promícháme a můžeme podávat.

4. Vlašský salát podle ČSN

Ingredience:

  • 350 g brambor (den předem uvařených)
  • 228 g salámu nakrájeného na nudličky
  • 90 g sterilizovaných okurek
  • 20 g sterilizovaného hrášku bez nálevu
  • 32 g vařeného kořenového celeru
  • 48 g vařené mrkve
  • 20 g plnotučné hořčice
  • 0,5 g mletého koření
  • 15 g octa
  • 5 g worcesterské omáčky
  • 200 g majonézy
  • 10 g cukru krupice
  • 10 g soli

Postup:

Všechny suroviny nakrájíme (kromě hrášku) a smícháme v misce. Nakonec vmícháme zálivku z majonézy, cukru, soli, worcesteru, octa a hořčice.

5. Pochoutkový salát

Ingredience:

  • 30-40 dkg Liptovského salámu
  • 1 cibule
  • 2-3 kyselé okurky
  • 2 vajíčka na tvrdo
  • 1 malá sterilizovaná konzerva hrášku
  • 1 lžíce octa
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžička cukru
  • malá majonéza

Postup:

Salám nakrájíme na menší nudličky. Přidáme okapaný hrášek, nadrobno nakrájenou cibuli a okurky. Připravíme si zálivku: ocet, olej, worcester, hořčici a cukr – necháme přejít varem. Nalijeme na připravené suroviny a nakonec přidáme majonézu. Dobře promícháme a necháme odležet, nejlépe přes noc.

6. Turistický salát

Ingredience:

  • 20 dkg salámu (turista, vysočina) – nakrájeného na nudličky
  • 1 pomazánkové máslo
  • 1 malá cibule nakrájená nadrobno
  • 100 g tvrdého sýra nakrájeného na nudličky
  • 1-2 stroužky česneku
  • Volitelné: červená paprika
  • 2 natvrdo uvařená vejce – nakrájená
  • 1 lžíce tatarské omáčky
  • 2 lžíce hořčice

Postup:

Salám přidáme k máslu, sýr, nakrájenou cibulku, prolisovaný česnek a ostatní přísady. Vše promícháme a můžeme podávat.