Obsah článku
Je to 30 let, ale na tu chuť se nezapomíná! Tyto saláty si budete pamatovat ze svého mládí. Jsou fantastické i po tolika letech.
1. Salát Rumcajz
Ingredience:
- 2 lžičky kr. cukru
- 2 ks cibule
- 1 lžička sójové omáčky
- pepř
- 2 lžičky oleje
- 2 lžíce majonézy
- 4 ks sterilizovaných okurek
- 20 dkg měkkého salámu
- sůl
- 2 lžičky plnotučné hořčice
- 1 lžičku worcesterské omáčky
Postup:
Nachystáme si dresink. V malém hrnci smícháme olej, cukr, hořčici, sójovou omáčku a worcesterskou omáčku. Na mírném ohni mícháme tak, aby vznikla jednotná směs – zálivka na salát. Směs se nesmí vařit, poté ji odstavíme z plamene a necháme vychladnout.
Potom si nakrájíme salám a okurku na proužky a cibuli na kostičky. Vše dáme do misky a přidáme vychladlý dresink a 2 lžíce majonézy. Nakonec salát Rumcajs dochutíme solí a pepřem. Podáváme s čerstvým pečivem. Ještě lepší je, když salát uleží do druhého dne.
2. Svačinový salát
Ingredience:
- 300 g měkkého salámu
- 2 lžíce worcesterské omáčky
- 1 lžíce octa
- 3 lžíce kečupu
- 1 plechovka kukuřice
- 2 ks vejce vařená na tvrdo
- 2 dcl oleje
- 3-4 ks sladkokyselých okurek
- 2 ks menší cibule
- 250 g tatarské omáčky
Postup:
Salám, vajíčka, okurky a cibuli nakrájíme podle chuti. Přidáme kukuřici. V jiné misce smícháme všechny pochutiny a vše spojíme. Salát odložíme do chladničky, aby odležel. Podáváme s čerstvým pečivem.
3. Pařížský salát podle ČSN
Ingredience:
- 400 g pařížského salámu nakrájeného na nudličky
- 180 g sterilizovaných okurek nakrájených nadrobno
- 60 g sterilizovaného hrášku
- 25 g cibule nakrájené nadrobno
- 300 g majonézy (doma udělané)
- 10 g krupicového cukru
- 10 g soli
- 20 g plnotučné hořčice
- 5 g octa
- 8 g worcesterské omáčky
- 0,5 g pepře
Postup:
Nejdříve smícháme všechny přísady na salát a potom všechny přísady na zálivku. Dobře promícháme a můžeme podávat.
4. Vlašský salát podle ČSN
Ingredience:
- 350 g brambor (den předem uvařených)
- 228 g salámu nakrájeného na nudličky
- 90 g sterilizovaných okurek
- 20 g sterilizovaného hrášku bez nálevu
- 32 g vařeného kořenového celeru
- 48 g vařené mrkve
- 20 g plnotučné hořčice
- 0,5 g mletého koření
- 15 g octa
- 5 g worcesterské omáčky
- 200 g majonézy
- 10 g cukru krupice
- 10 g soli
Postup:
Všechny suroviny nakrájíme (kromě hrášku) a smícháme v misce. Nakonec vmícháme zálivku z majonézy, cukru, soli, worcesteru, octa a hořčice.
5. Pochoutkový salát
Ingredience:
- 30-40 dkg Liptovského salámu
- 1 cibule
- 2-3 kyselé okurky
- 2 vajíčka na tvrdo
- 1 malá sterilizovaná konzerva hrášku
- 1 lžíce octa
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžička cukru
- malá majonéza
Postup:
Salám nakrájíme na menší nudličky. Přidáme okapaný hrášek, nadrobno nakrájenou cibuli a okurky. Připravíme si zálivku: ocet, olej, worcester, hořčici a cukr – necháme přejít varem. Nalijeme na připravené suroviny a nakonec přidáme majonézu. Dobře promícháme a necháme odležet, nejlépe přes noc.
6. Turistický salát
Ingredience:
- 20 dkg salámu (turista, vysočina) – nakrájeného na nudličky
- 1 pomazánkové máslo
- 1 malá cibule nakrájená nadrobno
- 100 g tvrdého sýra nakrájeného na nudličky
- 1-2 stroužky česneku
- Volitelné: červená paprika
- 2 natvrdo uvařená vejce – nakrájená
- 1 lžíce tatarské omáčky
- 2 lžíce hořčice
Postup:
Salám přidáme k máslu, sýr, nakrájenou cibulku, prolisovaný česnek a ostatní přísady. Vše promícháme a můžeme podávat.