Také si nabíjíte telefon přes noc? Může to být velmi nebezpečné. Důvod vás překvapí

0
(0)

Jan , 01. 10. 2024

Je téměř přirozené, že po celodenním používání smartphone přes noc nabijete, aby byl druhý den připraven k akci.

To však není nejlepší řešení

Jak jinak si máte odpočinout po celém dni než příjemnými minutami na chytrém telefonu, kde můžete dělat prakticky všechno? Když je baterie vybitá, stačí ji připojit a můžete se dívat na film, číst si, prohlížet si zprávy o životě ostatních lidí nebo relaxovat při hudbě. Kolikrát se vám ale stane, že s ním usnete a mobil zůstane celou noc zapnutý ve vaší bezprostřední blízkosti. Nebo ji záměrně necháváte nabíjet přes noc? Ani jedna z těchto možností není dobrá a první z nich je nebezpečná pro vaše zdraví.

Proč to poškozuje zařízení

Baterie telefonu je poměrně omezená a čím déle ji máte, tím rychleji se začne vybíjet. Většina lidí s tím počítá, ale málokdo ví, že tuto dobu lze docela zkrátit praktikováním velmi rozšířeného zlozvyku. To znamená nechat telefon v síti celou noc. V dnešních mobilních telefonech jsou baterie většinou lithium-iontové, což alespoň mírně snižuje poškození, pokud při nabíjení překročí 100 %. Dříve existovalo vysoké riziko, že baterie při překročení 100 % jednoduše "exploduje".

To se již nestane, ale i tak se při tomto bezpečnostním opatření baterie poškodí pokaždé, když dosáhne plné kapacity a není odpojena. Kromě toho se telefony mírně vybíjejí, i když se nepoužívají. Takže dochází k efektu, kdy je baterie nabitá na 100 %, pak se nabíjení vypne ještě u zdroje, trochu se vybije a ihned se nabíjení obnoví... A tak dále a tak dále, tento proces asi nikomu nepřipadá dvakrát šetrný k životnímu prostředí.

Jak se můžete vystavit riziku

Tento problém je mnohem závažnější než ztráta výdrže baterie. Jak bylo uvedeno výše, mnoho lidí usíná s telefonem v ruce, když je připojen k nabíječce, během nočních aktivit. Ti, kteří mají značkovou nabíječku, si mohou oddechnout. Pokud ale máte takovou tu „obyčejnou“ za pár korun ze „sámošky od vedle“, máte problém. Takové kabely často nesplňují bezpečnostní normy, což vás vystavuje potenciálnímu riziku.

Případ 19letého chlapce

Časopis Annals of Emergency Medicine například popsal případ, kdy 19letý pacient utrpěl popáleniny druhého stupně na krku. Na vině byla samozřejmě nabíječka telefonu, která neměla být vůbec zapojena.

Zůstal viset z adaptéru ve zdi a konec, který se normálně zapojuje do mobilního telefonu, zůstal pod polštářem. Přes noc se tento živý konec setkal s řetízkem, který měla na krku, a došlo ke katastrofě. Ponechání nabíječky v zásuvce přes noc a pobyt v její blízkosti vždy představuje riziko úniku elektrického proudu s následkem úrazu. Popáleniny, problémy s dýcháním nebo arytmie za to v žádném případě nestojí.