100-letá sváteční zelňačka, které se jiný recept nevyrovná: I když se stůl prohýbá pod svátečními dobrotami, všichni čekají jen na ni!

0
(0)

Jan , 16. 09. 2024

Obsah článku

Zelňačka je oblíbená tradiční polévka, která si získává oblibu svým bohatým a intenzivním chutím. Pokud hledáte recept, který vás nejen zasytí, ale i zahřeje během chladných dnů, tento postup je pro vás ideální. Následujte tento osvědčený recept a vychutnejte si skutečnou chuť domácí zelňačky.

Ingredience:

  • 3 l vody
  • 1 kg kysaného zelí - nakrájené na drobnější kousky
  • 2-3 cibule
  • 500 g úzené krkovičky
  • 350 g vepřového plecka
  • 1 lžička pepře celého
  • 4 kusy nového koření celého
  • 2 zrnka jalovce
  • 2 ks bobkového listu
  • 1 lžička mletého pepře
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžička červené papriky
  • 35 g sušených hub
  • 6 sušených švestek
  • 6 stroužků česneku
  • Olej nebo sádlo

Dále budeme potřebovat:

  • 2 větší brambory
  • 100 g uzené slaniny
  • 300 g klobásy (i pálivější, pokud máte rádi)
  • 500 ml zakysané smetany

Postup:

  1. Příprava základu: Do většího hrnce nalijte 3 litry vody a přidejte všechny koření kromě papriky a sušených hub. Přiveďte k varu a vařte asi 30 minut. Poté přidejte nakrájené kysané zelí a pokračujte v vaření dalších 60 minut.

  2. Příprava masa: Na samostatné pánvi rozehřejte olej nebo sádlo a zpěňte na něm nakrájenou cibuli. Přidejte nakrájené vepřové plecko, papriku a prolisovaný česnek. Dusíme několik minut. Poté přidejte tuto směs do hrnce s polévkou a přidejte i sušené švestky. Vařte ještě přibližně 60 minut.

  3. Škvarky: Slaninu nakrájejte na kostičky a vyškvařte v hrnci. Mast můžete odložit na později, nebo ji použít k zpěnění další cibulky, kterou následně přidejte do zelňačky.

  4. Finalizace: Škvarky přidejte do zelňačky a nechte ještě chvíli povařit. Poté hrnec odstavte z plamene a nechte polévku stát 24 hodin, aby se chutě spojily.

  5. Dokončení: Na druhý den přiveďte zelňačku znovu do varu a přidejte nakrájenou klobásu a nastrouhané brambory. Vařte dalších 30 minut, poté přidejte zakysanou smetanu, promíchejte a nechte ještě pár minut na plameni. Poté je hotová.

Tipy:

  • Konzistence: Pokud chcete, aby byla zelňačka řidší, přidejte více vody podle potřeby.
  • Chutě: Čím déle ji necháte odležet, tím chutnější bude.

Přejeme vám dobrou chuť a krásné chvíle u této tradiční české pochoutky!