Obsah článku
Zelňačka je oblíbená tradiční polévka, která si získává oblibu svým bohatým a intenzivním chutím. Pokud hledáte recept, který vás nejen zasytí, ale i zahřeje během chladných dnů, tento postup je pro vás ideální. Následujte tento osvědčený recept a vychutnejte si skutečnou chuť domácí zelňačky.
Ingredience:
- 3 l vody
- 1 kg kysaného zelí - nakrájené na drobnější kousky
- 2-3 cibule
- 500 g úzené krkovičky
- 350 g vepřového plecka
- 1 lžička pepře celého
- 4 kusy nového koření celého
- 2 zrnka jalovce
- 2 ks bobkového listu
- 1 lžička mletého pepře
- 2 lžičky mletého kmínu
- 1 lžička červené papriky
- 35 g sušených hub
- 6 sušených švestek
- 6 stroužků česneku
- Olej nebo sádlo
Dále budeme potřebovat:
- 2 větší brambory
- 100 g uzené slaniny
- 300 g klobásy (i pálivější, pokud máte rádi)
- 500 ml zakysané smetany
Postup:
-
Příprava základu: Do většího hrnce nalijte 3 litry vody a přidejte všechny koření kromě papriky a sušených hub. Přiveďte k varu a vařte asi 30 minut. Poté přidejte nakrájené kysané zelí a pokračujte v vaření dalších 60 minut.
-
Příprava masa: Na samostatné pánvi rozehřejte olej nebo sádlo a zpěňte na něm nakrájenou cibuli. Přidejte nakrájené vepřové plecko, papriku a prolisovaný česnek. Dusíme několik minut. Poté přidejte tuto směs do hrnce s polévkou a přidejte i sušené švestky. Vařte ještě přibližně 60 minut.
-
Škvarky: Slaninu nakrájejte na kostičky a vyškvařte v hrnci. Mast můžete odložit na později, nebo ji použít k zpěnění další cibulky, kterou následně přidejte do zelňačky.
-
Finalizace: Škvarky přidejte do zelňačky a nechte ještě chvíli povařit. Poté hrnec odstavte z plamene a nechte polévku stát 24 hodin, aby se chutě spojily.
-
Dokončení: Na druhý den přiveďte zelňačku znovu do varu a přidejte nakrájenou klobásu a nastrouhané brambory. Vařte dalších 30 minut, poté přidejte zakysanou smetanu, promíchejte a nechte ještě pár minut na plameni. Poté je hotová.
Tipy:
- Konzistence: Pokud chcete, aby byla zelňačka řidší, přidejte více vody podle potřeby.
- Chutě: Čím déle ji necháte odležet, tím chutnější bude.
Přejeme vám dobrou chuť a krásné chvíle u této tradiční české pochoutky!