Tuto rostlinu by měl mít v bytě každý: Není jen na okrasu, je darem z nebes pro vaše zdraví!

0
(0)

Dalibor , 16. 09. 2024

Tlustice, známá také pod názvy jako oválná crassula, medvědí ucho či strom peněz, není jen dekorativní pokojová rostlina. Podle Feng Shui se o ní říká, že přináší úspěch, bohatství a prosperitu do domácnosti. Méně známé jsou však její léčivé vlastnosti, o kterých jsme se více dozvěděli na portálu TakProsto.

Tato rostlina může být také indikátorem zdraví lidí, kteří s ní žijí v jedné domácnosti. Předpokládá se, že pokud někdo onemocní, tlustice absorbuje negativní energii, začne chřadnout, a jakmile se nemocnému uleví, vrátí se rostlině zdravý vzhled.

Léčivé vlastnosti tlustice

V lidovém léčitelství se používá především šťáva a kaše připravená z listů tlustice. Její léčivé účinky jsou dány přítomností flavonoidů, které mají antivirové, protizánětlivé a baktericidní vlastnosti. I když má tato rostlina obrovský léčebný potenciál, je určená pouze k zevnímu použití, podobně jako aloe vera.

Jak tlustici využít v domácím lékařství

  1. Puchýře
    Pokud máte puchýř, můžete na něj přiložit listy tlustice. Nejprve z listu odstraňte horní průhlednou vrstvu a poté jej přiložte na postižené místo. Fixujte leukoplastí a nechte působit přes noc.

  2. Modřiny, řezné rány a škrábance
    Z listů tlustice udělejte kaši, kterou naneste na poraněné místo. Zafixujte obvazem a po 2–3 hodinách obvaz vyměňte.

  3. Herpes na rtech
    Šťáva z tlustice je účinným prostředkem na ošetření herpesu. Omyjte listy, vylisujte šťávu a aplikujte ji každou půlhodinu na postižené místo.

  4. Artritida
    Při zánětech kloubů můžete používat čerstvě vylisovanou šťávu z listů. Aplikujte ji na problémové partie jednou denně po dobu jednoho měsíce.

  5. Štípnutí hmyzem
    Potřete štípanec šťávou z tlustice až 4krát denně. Rostlina zmírní svědění a urychlí hojení.

  6. Akné
    Díky svým antiseptickým a protizánětlivým vlastnostem může tlustice pomoci při léčbě akné. Pokud máte malé vyrážky, stačí potírat postižené místo čerstvou šťávou. U vážnějších případů můžete na noc aplikovat kaši z listů.

Kontraindikace

Přestože má tlustice mnoho pozitivních vlastností, existují i kontraindikace. Tato rostlina se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám, ani dětem do 12 let. Při správném použití se však tlustice může stát nejen dekorativním prvkem vaší domácnosti, ale i účinným pomocníkem při drobných zdravotních problémech.

Tlustice je skvělým přírodním lékařem, který se může stát součástí vaší domácí lékárny. Udržujte ji zdravou, aby mohla pomáhat i vám!