Recept na božský meruňkový džem podle mé babičky, který se stal hitem celé vesnice

0
(0)

Jan , 30. 08. 2024

Sezóna meruněk je v plném proudu, což znamená, že je čas na přípravu těch nejlahodnějších zavařenin, džemů, kompotů a koláčů. Vzpomínám si, jak moje babička každé léto připravovala meruňkový džem, jehož chuť byla tak výjimečná, že se brzy stal oblíbeným receptem po celé vesnici. Dnes se s vámi podělím o tento starý rodinný recept, který si zamilujete i vy.

Ingredience:

  • 4 kg zralých meruněk
  • 1,2 kg krupicového cukru
  • benzoát sodný (pro konzervaci)

Postup:

  1. Příprava meruněk: Nejprve meruňky důkladně omyjte. Poté je rozkrojte napůl, odstraňte pecky a vykrojte případné nahnilé nebo nevzhledné části.

  2. Mletí ovoce: Rozpůlené meruňky umeleme, aby vznikla hladká ovocná hmota. Tuto směs přendejte do většího hrnce nebo kotle, ve kterém budete džem vařit.

  3. Vaření džemu: K pomletým meruňkám přidejte cukr a důkladně promíchejte. Poté přidejte benzoát sodný, který zajistí delší trvanlivost džemu. Směs vařte na mírném ohni, dokud nedosáhne požadované konzistence. Nezapomeňte často míchat, aby se džem nepřipálil.

  4. Příprava sklenic: Zavařovací sklenice důkladně umyjte a nechte oschnout.

  5. Plnění a konzervace: Hotový džem nalijte do připravených sklenic až po okraj. Sklenice pevně uzavřete víčkem a otočte je na pár minut dnem vzhůru. Poté je na 2-3 dny zabalte do teplé látky, aby pomalu vychladly.

A to je vše!

Tento jednoduchý, ale osvědčený recept vám přinese úžasný meruňkový džem, který se stane neodmyslitelnou součástí vašich letních radostí. Stejně jako v naší vesnici si ho jistě zamilují i vaši blízcí.