Jedovaté květiny na vaší zahradě: Nebezpečí pro děti i domácí mazlíčky

0
(0)

Dalibor , 30. 08. 2024

Květiny jsou krásnou ozdobou našich zahrad, ale některé z nich mohou skrývat nebezpečí, které si často neuvědomujeme. Mnohé běžné zahradní rostliny mohou být jedovaté pro děti i domácí mazlíčky. Zvažte proto pečlivě, co na své zahradě pěstujete, abyste předešli nechtěným tragédiím.

Červený náprstník

Náprstník červený (Digitalis purpurea) a náprstník vlněný (Digitalis lanata) jsou oblíbené okrasné rostliny, které dorůstají do výšky 80-100 cm a jsou známé svými krásnými zvonkovitými květy. I když jsou nádherné na pohled, skrývají velké nebezpečí. Všechny části této rostliny obsahují silný jed, digitoxin, který se používá v lékařství k léčbě srdečních onemocnění. Pokud se však některá část rostliny dostane do zažívacího traktu, může způsobit otravu projevující se zvracením, průjmem a poruchami srdečního rytmu. V závažných případech může dojít k srdečnímu selhání a smrti.

Oleandr

Oleandr je velmi oblíbená, ale také velmi jedovatá rostlina. I malé množství může být smrtelné, zejména pro děti. Dotyk listů nebo jejich konzumace může způsobit pomalý srdeční tep, ospalost a třes. Účinné látky obsažené v oleandru se sice používají i ve farmaceutickém průmyslu, ale v domácích podmínkách představuje tato rostlina vážné nebezpečí.

Narcis

Narcis je oblíbená jarní květina, ale jeho cibulky jsou silně jedovaté. Při požití mohou způsobit zvracení, průjem, nadměrné pocení, nevolnost a mdloby. U psů se může objevit průjem, zvracení, křeče a poruchy srdečního rytmu. Pokud máte na zahradě domácí mazlíčky, je důležité pečlivě zvážit, kam narcisy vysadíte.

Lilie

Lilie jsou nádherné květiny, ale jsou jedovaté, zejména pro děti a kočky. Pokud někdo omylem sní část lilie, mohou se objevit příznaky jako bolesti břicha, zvracení, průjem a v extrémních případech může dojít k úmrtí. Proto je důležité být opatrný a zabránit dětem a domácím mazlíčkům v kontaktu s těmito květinami.

Hortenzie

Hortenzie obsahují malé množství kyanidu, který může být pro domácí mazlíčky smrtelný. Pokud kočky nebo psi žvýkají listy nebo květy hortenzií, může to u nich způsobit zvracení, průjem a depresi. Ačkoli pro člověka nepředstavují takové nebezpečí, je dobré být opatrný, pokud máte na zahradě zvířata.

Kráčející růže (Lantana camara)

Kráčející růže, známá také jako květina měnící barvu, je běžná v tropech a je považována za invazivní plevel. Její květy mohou měnit barvu, ale každá část rostliny je jedovatá a může poškozovat játra. Požití rostliny může způsobit letargii, zvracení a selhání jater.

Tis obecný

Tis obecný je strom, jehož všechny části kromě obalu semen jsou jedovaté. Obsahuje taxin, silný jed, který může způsobit křeče, ochrnutí a v krajních případech i srdeční selhání. Tento strom představuje vážné nebezpečí pro děti i zvířata.

Buďte opatrní při výběru rostlin do své zahrady

Při zakládání zahrady myslete nejen na estetiku, ale také na bezpečnost. Mnoho krásných květin a rostlin může být potenciálně nebezpečných pro děti i domácí mazlíčky. Pokud máte na zahradě malé děti nebo zvířata, zvažte, zda je pěstování těchto jedovatých rostlin nezbytné. Prevence je klíčová pro ochranu vašich blízkých před nebezpečnými účinky jedovatých květin.