5 známek poškození ledvin, kterých si nevšimneme!

0
(0)

Dalibor , 29. 08. 2024

Ledviny hrají klíčovou roli v udržování zdraví našeho těla, jelikož se starají o odstraňování toxinů a přebytečných látek z krve. Pokud však jejich funkce selhává, může to mít vážné následky. Bohužel, příznaky poškození ledvin jsou často nenápadné a snadno je můžeme přehlédnout. Pojďme se podívat na pět příznaků, které byste neměli ignorovat.

1. Bolesti dolní části zad

Bolesti v oblasti dolní části zad, konkrétně po stranách pasu, mohou signalizovat problémy s ledvinami. Tyto bolesti jsou často mylně považovány za běžné bolesti zad, což může vést k jejich podcenění. Pokud cítíte bolesti na pravé nebo levé straně zad, nebo dokonce na obou stranách, měli byste zvážit, zda se nejedná o signál problému s ledvinami.

2. Vyrážka, svědění, suchost

Ledviny pomáhají tělu zbavovat se toxinů. Když jejich funkce selhává, toxiny se začnou hromadit v krvi, což může vést k kožním problémům, jako jsou vyrážky, svědění a suchost. Pokud se tyto příznaky objeví bez zjevné příčiny, může to být varovný signál, že vaše ledviny nefungují správně.

3. Změny v močení

Změny v močení jsou jedním z nejčastějších příznaků problémů s ledvinami. Všímejte si následujících změn:

  • Moč může být pěnivá nebo šumivá.
  • Častější močení v noci.
  • Častější močení a světlá, bledá moč.
  • Méně časté močení s tmavou močí.
  • Pocit tlaku nebo potíže při močení.
  • Přítomnost krve v moči.

Tyto změny mohou být známkou toho, že vaše ledviny nefungují tak, jak by měly.

4. Otoky na těle

Ledviny regulují hladinu tekutin v těle. Když nepracují správně, tekutiny se mohou začít hromadit a způsobovat otoky, nejčastěji v nohou, kotnících, rukou nebo obličeji. Tento stav, známý jako edém, je dalším možným příznakem problémů s ledvinami.

5. Únava a slabost

Ledviny produkují hormon erytropoetin, který stimuluje produkci červených krvinek. Při selhání ledvin se tento hormon tvoří v menším množství, což vede k anémii. To může způsobit neustálý pocit únavy, slabosti a nedostatku energie, což je další z příznaků poškození ledvin.

Co dělat, když zaznamenáte tyto příznaky?

Pokud u sebe zaznamenáte některý z těchto příznaků, je důležité neotálet a vyhledat lékařskou pomoc. Včasná diagnóza a léčba mohou výrazně zlepšit prognózu a zabránit dalšímu poškození ledvin.

Vaše ledviny jsou nezbytné pro celkové zdraví vašeho těla. Nepodceňujte signály, které vám mohou naznačovat, že něco není v pořádku.