Nepodceňujte tyto příznaky! Co vám chybí ve stravě podle vašich problémů

0
(0)

Dalibor , 28. 08. 2024

Nedostatek určitých živin v našem těle může vést k různým zdravotním problémům, které mohou mít vliv na naši pokožku, vlasy a celkovou pohodu. Pokud se potýkáte s problémy jako lupy, vředy v ústech, husí kůže, nebo zácpa, je dobré vědět, co by to mohlo způsobovat a jaké živiny vám mohou chybět. Zde je přehled, na co si dávat pozor a jaké potraviny vám mohou pomoci.

1. Lupy

Pokud máte hodně lupů a vaše pokožka hlavy je neustále svědivá, může to být způsobeno nedostatkem esenciálních mastných kyselin. Tyto kyseliny pomáhají udržovat zdravou pokožku a vlasy. Pro zvýšení jejich příjmu doporučujeme konzumovat potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, jako jsou ryby, olejnatá semena a lněné semínko.

2. Tenké a roztřepené vlasy

Pokud jsou vaše vlasy tenké a roztřepené, může to být důsledkem nedostatku vitamínu B nebo kyseliny listové. Tyto živiny jsou klíčové pro zdravý růst a pevnost vlasů. Zkuste zařadit do svého jídelníčku celozrnné výrobky, rýži, špenát a chřest.

3. Předčasné vypadávání vlasů

Předčasné šedivění nebo vypadávání vlasů může naznačovat nedostatek zinku. Zinek je důležitý pro tvorbu melaninu, který ovlivňuje barvu vašich vlasů. Zkuste jíst více mořských plodů, hub a dalších potravin bohatých na zinek.

4. Vředy v ústech

Pokud často trpíte vředy v ústech, může to být způsobeno nedostatkem vitamínu B12. Tento vitamín se nachází v červeném mase a vejcích. Vegetariáni mohou zvýšit svůj příjem vitamínu B12 pomocí droždí a obilovin.

5. Husí kůže

Husí kůže, suchá a šupinatá pokožka může signalizovat nedostatek zinku a vitamínu A. Pro zlepšení stavu pokožky se doporučuje konzumovat kuřecí maso, dýňová semínka, mrkev, suchý sýr a papriku.

6. Bílá tečka na nehtu

Bílé tečky na nehtech mohou být znakem snížené hladiny žaludeční kyseliny a problémů s vstřebáváním vitamínů a minerálů. Pokud se tento problém objeví, je dobré poradit se s lékařem, aby zjistil příčinu a doporučil vhodnou léčbu.

7. Neustálý pocit únavy

Pokud se cítíte neustále unavení, může to být způsobeno nedostatkem vitamínu D. Tento vitamín je důležitý pro energii a celkové zdraví. Doporučuje se konzumovat potraviny bohaté na vitamín D, jako jsou houby, mléčné výrobky a ryby, a navštívit odborníka, pokud problém přetrvává.

8. Fialové skvrny

Fialové skvrny na pokožce mohou být příznakem nedostatku vitamínu C nebo slabých cév. Nedostatek vitamínu C může být také spojen s vysokým stresem. Pro doplnění vitamínu C konzumujte více jahod, brokolice, citronů a borůvek.

9. Svalové křeče

Pokud trpíte svalovými křečemi, může to být způsobeno nedostatkem hořčíku a vápníku. Zvyšte příjem potravin bohatých na tyto minerály, jako jsou banány, dýňová semínka, avokádo, zelí, tvaroh a zelené fazolky.

10. Zácpa

Pro boj se zácpou je důležité jíst potraviny bohaté na vlákninu a hořčík a pít dostatek vody. Ženy by měly denně konzumovat 38 gramů vlákniny a muži 25 gramů. Zahrňte do svého jídelníčku červenou čočku, jablka, zeleninu, dýni a rýži.

Závěr

Pokud zaznamenáte některý z těchto problémů, může to být signál, že vašemu tělu chybí určité živiny. Upravte svou stravu tak, aby obsahovala potraviny bohaté na vitamíny a minerály, které mohou pomoci vyřešit vaše zdravotní problémy. Pokud potíže přetrvávají, nezapomeňte se poradit s odborníkem.