Jak zabránit nadýmání po pokrmech ze zelí a fazolí: Osvojte si tyto jednoduché triky!

0
(0)

Dalibor , 26. 08. 2024

Zelí a fazole jsou plné živin, které mají řadu zdravotních výhod – podporují střevní funkci, chrání před rakovinou a zajišťují dlouhotrvající pocit sytosti bez přebytečných kalorií. Bohužel však mohou způsobovat nadýmání, pocit plnosti nebo dokonce bolestivé křeče, zejména u citlivějších jedinců. Naštěstí existují jednoduché způsoby, jak si užít tyto chutné a zdravé potraviny bez nepříjemných vedlejších účinků.

1. Správný výběr potravin

Začněte s lehčími, lépe stravitelnými druhy luštěnin a zelí, pokud na ně vaše trávení není zvyklé. Například červená čočka a fazole mungo jsou méně nadýmavé a snáze se tráví než některé jiné druhy fazolí nebo cizrny. Z rodiny zelí sáhněte po růžičkové kapustě nebo čínském zelí, které obsahují jemnější vlákninu a jsou šetrnější k vašemu žaludku.

2. Namočení před vařením

Sušené luštěniny namočte před vařením na 8-12 hodin do studené vody. Tento jednoduchý krok pomáhá rozpustit složky, které způsobují nadýmání. Před vařením nezapomeňte vodu slít a použít čerstvou. Podobně i zelí můžete namočit do osolené vody nebo jej nastrouhat a lehce osolit, a pak ho na pár minut vložit do předehřáté trouby, aby se z něj odstranily plynotvorné látky.

3. Klíčení luštěnin

Chcete-li zvýšit stravitelnost fazolí a hrachu, nechte je po namočení klíčit 2-3 dny. Během klíčení se bílkoviny a škrob rozkládají na snadno vstřebatelné složky, což výrazně zlepšuje jejich trávení. Klíčení také uvolňuje cenné vitamíny a enzymy. Pro tento účel používejte luštěniny vhodné ke klíčení, což je obvykle uvedeno na obalu.

4. Odstraňte pokličku a vařte chytře

Při vaření zelí uvolňují aromatické látky, které mohou způsobovat nadýmání. Pokud vaříte bez pokličky, tyto látky se mohou lépe odpařovat. Po uvaření luštěnin vodu slijte a nahraďte ji čerstvou. Během vaření pravidelně odstraňujte pěnu, která se tvoří na povrchu, a v závěrečné fázi přidejte trochu jablečného octa, což může dále podpořit trávení.

5. Použití správného koření

Nadýmání nemusí vždy způsobovat samotné fazole nebo zelí, ale často koření, které se při přípravě používá. Koření jako česnek, černý pepř a uzené maso mohou zatěžovat žaludek. Místo toho zkuste do zelí přidat kmín nebo fenykl, které pomáhají proti nadýmání, a černý pepř nahraďte novým kořením. K čočce a fazolím se hodí bylinky jako šalvěj, tymián a oregano. Sušené mořské řasy, které můžete najít v obchodech s biopotravinami, nejen zlepšují chuť pokrmů, ale také pomáhají trávení a chrání cévní systém.

Osvojte si tyto jednoduché triky a užijte si zdravé a chutné pokrmy ze zelí a fazolí bez obav z nadýmání a nepříjemných pocitů.