10 rostlin, které čistí plíce, zabraňují bronchitidě, astmatu a nachlazení

0
(0)

Dalibor , 22. 08. 2024

Astma, bronchitida a nachlazení patří mezi nejčastější onemocnění dýchacích cest. Ačkoliv se často léčí léky, mnoho lidí se obrací i k přírodní medicíně. Byliny mohou poskytnout účinnou a přirozenou pomoc při potížích s dýcháním, posílení imunity a prevenci dalších problémů. Zde je 10 rostlin, které mohou přispět k lepšímu zdraví vašich plic.

1. Kořen lékořice

Lékořice je známá svými antibakteriálními vlastnostmi a schopností uvolňovat membránu hrdla, což napomáhá dýchání. Také posiluje imunitní systém, což nám pomáhá lépe bojovat s viry a bakteriemi.

2. Podběl lékařský (Koňská noha)

Podběl má dlouhou historii používání při léčbě kašle a bolestí v krku. Tato rostlina je oblíbená již od starověku pro svou schopnost zmírnit příznaky dýchacích potíží.

3. Tymián

Tymián je výjimečně účinný při likvidaci bakterií a virů, které mohou způsobovat dýchací potíže. Mnoho studií potvrzuje jeho schopnost čistit plíce a podporovat zdraví dýchacích cest.

4. Oregano

Oregano je bohaté na vitamíny a fenoly, které podporují imunitní systém. Má také silné protizánětlivé a protiinfekční vlastnosti, což z něj činí cenný prostředek v boji proti respiračním onemocněním.

5. Máta peprná

Máta peprná obsahuje mentol, který uvolňuje dýchací cesty a zmírňuje příznaky nachlazení. Mentol také pomáhá uvolnit svaly v dýchacím systému, což usnadňuje dýchání.

6. Indický tabák

Méně známý indický tabák je bohatý na látku zvanou lobelin, která čistí nosní sliznici a usnadňuje dýchání. Je to účinný prostředek při léčbě nachlazení a dalších respiračních problémů.

7. Eukalyptus

Eukalyptus je bohatý na antioxidanty a má silné antibakteriální vlastnosti. Je často používán při léčbě zánětů dýchacích cest a astmatu díky své schopnosti bojovat proti infekcím a zánětům.

8. Šalvěj

Šalvěj je tradičně používána v čínské medicíně pro své schopnosti zmírňovat plicní onemocnění. Pomáhá tělu překonávat patogeny a podporuje zdraví dýchacího systému.

9. Hřebíček

Hřebíček je známý pro své schopnosti zmírnit příznaky astmatu. Kombinace hřebíčku a citronu se často používá nejen při respiračních potížích, ale také při bolestech zubů, infekcích močových cest a revmatismu.

10. Kořen proskurníku

Proskurník má antitusické vlastnosti, které pomáhají zmírnit podráždění průdušek a suchý kašel. Jeho účinky mohou být zvláště užitečné při léčbě bronchitidy a dalších dýchacích potíží.

Závěr

Tyto rostliny nabízejí přírodní způsob, jak podpořit zdraví dýchacích cest, zmírnit příznaky respiračních onemocnění a posílit imunitu. Zahrnutí těchto bylin do každodenního života může přinést úlevu od potíží a přispět k celkovému zdraví. Nezapomínejte však, že je důležité konzultovat jakékoliv změny v léčbě s odborníkem, zejména pokud již užíváte léky na předpis.