Přírodní lék proti žaludeční kyselině: Rada od bylinkáře na úlevu od pálení žáhy

0
(0)

Dalibor , 20. 08. 2024

Pálení žáhy je nepříjemný stav, který trápí mnoho lidí. Často je způsoben nadměrnou produkcí žaludeční kyseliny v nesprávnou dobu nebo v nesprávném množství. To může vést k podráždění a poškození žaludeční sliznice, což způsobuje nepohodlí a bolest.

Existuje mnoho příčin nadměrné tvorby žaludeční kyseliny

Může to být důsledek nepravidelného stravování, konzumace příliš tučných nebo kořeněných jídel, dehydratace nebo překyselení organismu. Stres a psychické napětí také hrají významnou roli, stejně jako některá onemocnění, například srdeční problémy.

Bylinkářka z Bukku, známá svou znalostí přírodních léčiv, doporučuje speciální čajovou směs, která zmírňuje přebytečnou žaludeční kyselinu a poskytuje úlevu od pálení žáhy. Tato směs obsahuje bylinné složky, které jsou známé svými léčivými účinky a byly vyzkoušeny mnoha lidmi, kteří si chválí její účinnost.

Složení čajové směsi:

  • 10 dílů třezalky tečkované
  • 6 dílů řebříčku
  • 6 dílů jitrocele
  • 4 díly macešky bílé
  • 4 díly kopřivy dvoudomé

(Jedna jednotka představuje stejné množství – například jedna polévková lžíce.)

Hlavní účinky jednotlivých bylin:

  • Třezalka tečkovaná: Působí antistresově a podporuje trávení. Je hlavní složkou směsi a je velmi účinná při kyselém refluxu.
  • Řebříček: Snižuje záněty, potlačuje nadýmání a uvolňuje křeče. Má antibiotické a hojivé vlastnosti, podporuje chuť k jídlu a trávení.
  • Jitrocel: Chrání podrážděné sliznice a působí protizánětlivě.
  • Maceška bílá: Silně snižuje tvorbu žaludeční kyseliny.
  • Kopřiva dvoudomá: Doporučuje se při katarálních onemocněních žaludku, žaludečních křečích a vředech, včetně střevních vředů.

Příprava čajové směsi:

  1. Smíchání bylin:

    • Vezměte velkou plastovou nádobu nebo zednickou sklenici (ne kovovou) a přidejte do ní jednotlivé byliny v uvedeném poměru.
    • Nádobu naplňte směsí bylin do tří čtvrtin a dobře protřepejte, aby se byliny rovnoměrně promíchaly.
    • Nádobu uchovávejte na tmavém místě, ideálně zabalte do hliníkové fólie nebo umístěte do zatemňovacího sáčku.
  2. Příprava čaje:

    • Povařte jednu polévkovou lžíci směsi ve 2 dl vody.
    • Nechte čaj přikrytý 15 minut odstát a poté přefiltrujte.
    • Doporučuje se vypít 1-3 šálky čaje denně, nejlépe bez přidání sladidel.

Upozornění:

  • Tento čaj by neměly konzumovat těhotné ženy, kojící matky a malé děti.
  • Kvůli obsahu třezalky tečkované se nedoporučuje čaj pít v létě, protože může způsobit fotosenzitivitu.

Tento přírodní lék může být účinnou alternativou pro zmírnění příznaků žaludeční kyseliny a pálení žáhy. Pokud však trpíte závažnými nebo přetrvávajícími příznaky, vždy se poraďte se svým lékařem. Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.