Mnoho žen si tyto příznaky neuvědomují, i když značí vážné onemocnění!

0
(0)

Dalibor , 20. 08. 2024

Mnoho žen trpí onemocněním štítné žlázy, aniž by si toho byly vědomy. Podle studií postihuje problémy se štítnou žlázou přibližně 1 z 8 žen, ale kvůli nejednoznačným příznakům jsou tato onemocnění často přehlížena nebo zaměňována s jinými zdravotními problémy. Štítná žláza hraje klíčovou roli v regulaci metabolismu a produkci hormonů, a její porucha může mít závažné dopady na celkové zdraví. Proto je důležité znát příznaky, které mohou signalizovat problém se štítnou žlázou.

Zde je 12 nejdůležitějších příznaků, které mohou naznačovat onemocnění štítné žlázy:

1. Náhlá obezita

Pokud jste nezměnili svůj životní styl, stravu nebo pohybové aktivity, a přesto se za pár měsíců výrazně přibrali, může to být známkou toho, že vaše štítná žláza neprodukuje dostatek hormonů potřebných pro spalování tuků. Tento stav se nazývá hypotyreóza.

2. Únava během dne

Cítíte-li se přes den neustále unavení a ospalí, i když jste v noci dobře spali, může být na vině hypotyreóza. Nedostatek hormonů štítné žlázy může způsobit, že tělo nedokáže udržet dostatečnou energii po celý den.

3. Změna spánkových návyků

Problémy se štítnou žlázou mohou vést k nespavosti v noci a ospalosti během dne. Tato nerovnováha v produkci hormonů může způsobit poruchy spánku, které mají negativní dopad na vaše celkové zdraví.

4. Náhlé hubnutí

Pokud hubnete bez jakéhokoli úsilí, může to být příznak hyperthyreózy, což je stav, kdy štítná žláza produkuje příliš mnoho hormonů, což zrychluje metabolismus a vede k úbytku hmotnosti.

5. Nadměrné pocení

Nadměrné pocení, i když nejste fyzicky aktivní nebo není horko, může být dalším příznakem hyperthyreózy. Zvýšená aktivita štítné žlázy zvyšuje tělesnou teplotu, což vede k pocení.

6. Příliš mnoho energie

Hyperaktivita a pocit, že máte přebytek energie, mohou být důsledkem nadměrné produkce hormonů štítné žlázy. Tento stav může způsobit nervozitu, nespavost a další problémy.

7. Roztřepené konečky vlasů

Pokud máte suché a lámavé vlasy, které nereagují na žádnou péči, může být příčinou špatná funkce štítné žlázy. Hormony štítné žlázy totiž ovlivňují i zdraví vlasů.

8. Závrať

Časté závratě mohou být známkou toho, že se štítná žláza potýká s problémy. Pokud se vám často točí hlava a nevíte proč, je vhodné nechat si zkontrolovat štítnou žlázu.

9. Podrážděnost

Pokud se cítíte neustále podráždění, rozčilují vás drobnosti a máte pocit, že jste neustále na pokraji nervového zhroucení, může být na vině dysfunkce štítné žlázy. Ta může ovlivňovat vaše emocionální reakce a způsobovat zvýšenou podrážděnost.

10. Močové potíže

Změny v močení, jako je častější potřeba nebo problémy s močením, mohou také souviset s problémy se štítnou žlázou. Tělo totiž při poruše štítné žlázy může zadržovat více vody nebo naopak ztrácet tekutiny rychleji.

11. Neplodnost

Problémy se štítnou žlázou mohou ovlivnit i plodnost. Pokud se vám nedaří otěhotnět, může být jedním z faktorů špatná funkce štítné žlázy, která ovlivňuje hormonální rovnováhu a menstruační cyklus.

12. Zpoždění menstruace

Nepravidelný nebo zpožděný menstruační cyklus může být známkou toho, že vaše štítná žláza neprodukuje dostatek hormonů. Tento stav může způsobit vážné poruchy v reprodukčním systému.

Závěr

Pokud zaznamenáte některý z těchto příznaků, je důležité vyhledat lékaře a nechat si zkontrolovat funkci štítné žlázy. Včasná diagnóza a léčba mohou zabránit závažnějším komplikacím a zlepšit kvalitu vašeho života. Neignorujte signály, které vám tělo dává – mohou být klíčem k vašemu zdraví!