8 příznaků, že s vašimi plícemi není něco v pořádku

0
(0)

Dalibor , 19. 08. 2024

Plíce jsou pro naše tělo nezbytným orgánem, jejichž správná funkce je klíčová pro naše celkové zdraví. Rakovina plic a další plicní onemocnění patří mezi nejnebezpečnější choroby, které mohou dlouho zůstat bez povšimnutí. Je důležité znát signály, které nám mohou naznačovat, že s našimi plícemi není něco v pořádku. Zde je osm příznaků, které byste neměli ignorovat:

1. Téměř nikdy nemáte dost energie

Cítíte se vyčerpaní i po malém fyzickém úsilí, jako je krátké stoupání po schodech? Pokud potřebujete více spánku než obvykle, abyste zvládli své denní aktivity, může to být známka toho, že vaše plíce nedodávají tělu dostatek kyslíku. Tento nedostatek energie může vést k tomu, že se vyhýbáte cvičení, což dále zhoršuje vaši celkovou kondici a výdrž.

2. Nemůžete zadržet dech

Pokud máte potíže se zadržením většího množství vzduchu, může to znamenat, že se vaše plíce nedostatečně vyprazdňují. To může vést k nedostatečnému okysličení orgánů a tkání, což může způsobit různé zdravotní problémy.

3. Jste zmatení

Náš mozek spotřebovává 15-20 % kyslíku, který vstupuje do těla. Pokud je hladina kyslíku nízká a hladina oxidu uhličitého vysoká, může to způsobit zmatenost, zhoršenou koncentraci, zapomnětlivost a ospalost.

4. Hubnete bez zjevného důvodu

Nevysvětlitelné hubnutí může být důsledkem nedostatku kyslíku, který způsobuje úbytek svalové hmoty. Dýchací obtíže mohou také vést k menší chuti k jídlu, což dále přispívá k úbytku hmotnosti.

5. Neustále kašlete

Trvalý kašel, který neustupuje, je jasným varovným signálem, že s plícemi něco není v pořádku. Tento příznak by měli brát vážně především kuřáci. Pokud máte chronický kašel déle než tři týdny, měli byste se co nejdříve poradit s lékařem.

6. Časté infekce dýchacích cest

Opakující se infekce dýchacích cest, jako jsou bronchitida nebo pneumonie, mohou naznačovat oslabený stav plic. Pokud často trpíte nachlazením nebo infekcemi, může být vaše plíce náchylnější k vážnějším problémům.

7. Bolesti na hrudi

Bolest na hrudi při dýchání může být dalším varovným signálem. I když to nemusí vždy znamenat vážný problém, pokud je bolest spojena s dýchacími obtížemi, je důležité vyhledat lékařskou pomoc.

8. Dušnost při běžných činnostech

Pokud se cítíte dušní při činnostech, které vám dříve nečinily problém, jako je chůze po rovině nebo lehké domácí práce, může to být známka oslabených plic. Dušnost by neměla být ignorována, zejména pokud se zhoršuje.

Plicní onemocnění mohou být zákeřná a dlouho bez příznaků, proto je důležité věnovat pozornost těmto signálům a v případě potřeby vyhledat lékařskou pomoc. Včasná diagnóza a léčba mohou výrazně zvýšit šanci na úspěšné zotavení. Nezanedbávejte své plíce – jsou klíčové pro vaše zdraví a kvalitu života.