10 domácích léků na zánět dásní, které opravdu fungují!

0
(0)

Dalibor , 19. 08. 2024

Zánět dásní je velmi častý problém, který může vést k vážnějším zdravotním komplikacím, pokud není správně léčen. Než sáhnete po lécích, vyzkoušejte některé z těchto přírodních domácích prostředků, které vám mohou pomoci zmírnit příznaky a podpořit zdraví vašich dásní.

1. Zelený čaj

Zelený čaj je bohatý na antioxidanty, které pomáhají snižovat zánět v těle. Pravidelné popíjení zeleného čaje může pomoci předejít zánětu dásní a udržet vaše dásně zdravé a silné.

2. Peroxid vodíku

Peroxid vodíku má silné antibakteriální vlastnosti. Jemné tření dásní peroxidem vodíku může pomoci zlikvidovat škodlivé bakterie v ústech, které způsobují zánět dásní. Dbejte však na to, abyste peroxid nepolykali, protože ve větším množství může být nebezpečný.

3. Kurkumová pasta

Kurkumová pasta je známá pro své protizánětlivé a antimikrobiální účinky. Smíchejte 1 lžičku kurkumy s 1/2 lžičkou soli a 1/2 lžičkou hořčičného oleje. Tuto směs aplikujte na dásně, abyste zmírnili zánět a podpořili jejich zdraví.

4. Šalvějová ústní voda

Šalvěj má přirozené protizánětlivé vlastnosti. Připravte si šalvějovou ústní vodu tak, že dvě lžíce čerstvých nebo sušených šalvějových listů zalijete šálkem horké vody. Nechte louhovat 10 minut, sceďte a po vychladnutí použijte k proplachování úst.

5. Slaná voda

Slaná voda funguje jako přírodní dezinfekce, která pomáhá zmírnit zánět a zabíjí bakterie v ústech. Stačí rozpustit lžičku soli v teplé vodě a kloktat několikrát denně. Nedoporučuje se však denní použití, aby nedošlo k narušení zubní skloviny.

6. Olej z citronové trávy

Ústní voda s olejem z citronové trávy je účinná při snižování tvorby plaku, hlavní příčiny zánětu dásní. Stačí přidat dvě až tři kapky oleje do sklenice vody a třikrát denně kloktat.

7. Jedlá soda

Jedlá soda neutralizuje kyseliny v ústech a pomáhá předcházet onemocnění dásní. Smíchejte ji s vodou, až vznikne pasta, kterou jemně naneste na dásně a nechte působit.

8. Kokosový olej

„Plavání“ s kokosovým olejem v ústech, známé jako oil pulling, je tradiční metoda, která může pomoci zlepšit zdraví dásní. I když vědecké důkazy chybí, mnoho lidí hlásí zlepšení při pravidelném používání.

9. Pravidelné čištění zubů

Základní a nejdůležitější krok v prevenci zánětu dásní je čištění zubů alespoň dvakrát denně. Tím odstraníte plak a bakterie, které mohou způsobovat zánět.

10. Používání zubní nitě

Zubní nit pomáhá odstraňovat zbytky jídla, které se usazují mezi zuby a které se nedají odstranit kartáčkem. Pravidelné používání zubní nitě předchází tvorbě plaku a zánětu dásní.

Závěr

Tyto přírodní prostředky vám mohou pomoci udržet dásně zdravé a zmírnit zánět, pokud se objeví. Vždy je však dobré konzultovat svůj stav se zubním lékařem, zejména pokud příznaky přetrvávají nebo se zhoršují. Udržujte svou ústní hygienu na prvním místě a vyzkoušejte některé z těchto tipů pro zdravý a zářivý úsměv!