Jak rychle zjistit čerstvost masa v obchodě? vyzkoušejte tento jednoduchý test!

0
(0)

Dalibor , 19. 08. 2024

Pokud nakupujete maso v obchodě, pravděpodobně se spoléháte na štítek s datem spotřeby, abyste zjistili, zda je maso čerstvé. Ale co kdybychom vám řekli, že existuje snadný a rychlý způsob, jak zjistit čerstvost masa, aniž byste museli číst etikety? Tento jednoduchý trik s prstem vám může ušetřit peníze a především vás ochrání před zdravotními problémy, které mohou vzniknout z konzumace starého masa.

Barva je klíčová

Než použijete trik s prstem, nejdříve se zaměřte na barvu masa. Čerstvé kuřecí prsa by měla mít příjemně růžovou barvu, což je znakem dobrého krmení a kvalitního masa. Naopak, pokud maso vypadá spíše žluto-šedě, je lepší se mu vyhnout. Tato barva může naznačovat použití různých doplňků stravy nebo delší dobu skladování.

Dalším důležitým faktorem je barva tuku. Tuk na čerstvém kuřecím mase by měl být nažloutlý, což naznačuje, že zvíře bylo krmeno přírodními krmivy, jako je kukuřice. Bílý tuk na mase může být znakem nižší kvality, a takové maso je lepší nechat ležet na pultech.

Test čerstvosti prstem

Pokud maso prošlo vizuální kontrolou, je čas vyzkoušet jednoduchý trik s prstem. Tento test můžete provést nejen na čerstvém mase na pultu, ale i na baleném mase ve fólii. Jak na to?

Stačí jemně zatlačit prstem na maso a sledovat, co se stane. Pokud se maso rychle vrátí do původního tvaru a díra po prstu zmizí, můžete si být jistí, že je maso čerstvé. Naopak, pokud zůstane v mase důlek, může to být známkou toho, že maso není nejčerstvější. Tento trik funguje perfektně u kuřecího masa.

Pro hovězí maso však platí jiná pravidla. Pokud na hovězím mase zůstane po prstu otisk, znamená to, že maso bylo dobře odleželé a je připravené k vaření či grilování.

Závěr

Při nákupu masa se vyplatí věnovat pozornost nejen štítkům, ale i barvě a kvalitě tuku. A když máte pochybnosti, použijte trik s prstem, abyste si byli jistí, že si kupujete čerstvé a kvalitní maso. Tento jednoduchý test vám může pomoci vyhnout se nepříjemným překvapením a zajistit, že vaše jídlo bude chutné a bezpečné.