Objevili jste na krku nebo za uchem bulku? Zde je důvod, proč byste měli okamžitě navštívit lékaře!

0
(0)

Dalibor , 14. 08. 2024

Bulky na krku a za ušima mohou vyvolávat různé reakce – od znepokojení po naprostou ignoraci. I když v některých případech mohou být tyto hrudky neškodné, je důležité věnovat pozornost všem neobvyklým změnám ve vašem těle. Zde jsou hlavní příčiny, které byste měli mít na paměti, pokud objevíte bulku na krku nebo za uchem.

1. Nádorové buňky

Jednou z vážnějších příčin hrudek na krku nebo za uchem může být rakovina nosohltanu (NPC). Tyto bulky se často rozšiřují do krčních lymfatických uzlin a obvykle nejsou bolestivé. Další příznaky rakoviny nosohltanu mohou zahrnovat ztrátu sluchu, ucpaný nos, krvácení z nosu, rozmazané vidění, bolest nebo necitlivost obličeje a bolesti hlavy. I když necítíte bolest, pokud máte obavy, je důležité navštívit lékaře a nechat se vyšetřit.

2. Problémy s lymfatickým systémem

Lymfatické uzliny mohou zvětšit a otéct, pokud lymfatický systém nefunguje správně. Tento systém je klíčový pro transport bakterií, toxinů a intersticiální tekutiny. Zvětšené lymfatické uzliny mohou být příznakem různých zdravotních problémů, včetně Hodgkinova lymfomu, který se může projevovat nočním pocením, hubnutím, horečkou a přetrvávajícím kašlem. Pokud máte jakékoli obavy ohledně zvětšených lymfatických uzlin, je důležité navštívit lékaře.

3. Infekce

Virové a bakteriální infekce mohou také způsobit zduření lymfatických uzlin a bulky na krku a za ušima. Mezi nejčastější infekce patří mononukleóza, plané neštovice a spalničky. Mastoiditida, což je zánět kosti za uchem, může také vést k otoku této oblasti. Pokud máte příznaky infekce, je důležité vyhledat lékařskou pomoc.

4. Mazový nádor

Další možností je mazový nádor, který vzniká v důsledku ucpané mazové žlázy. Tyto nádory jsou většinou neškodné, ale mohou být nepříjemné. Lékaři obvykle diagnostikují mazový nádor na základě fyzického vyšetření. Pokud máte podezření na mazový nádor, navštivte lékaře, aby určil další postup.

Závěr

Pokud objevíte bulku na krku nebo za uchem, nemusí to nutně znamenat vážný zdravotní problém, ale je vždy lepší být obezřetný. Různé příčiny mohou vyžadovat různý přístup k léčbě. Pokud máte obavy nebo si všimnete jakýchkoli dalších příznaků, neváhejte vyhledat lékařskou pomoc.

Sdílejte tento článek s přáteli a rodinou, aby i oni byli informováni o důležitosti monitorování změn ve svém zdraví a včasné návštěvy lékaře.