6 účinných a přirozených způsobů, jak odstranit zubní kámen a skvrny

0
(0)

Dalibor , 14. 08. 2024
 

Dokonalý úsměv je jedním z nejpřitažlivějších rysů, které můžeme mít. Bohužel, naše každodenní návyky, jako je kouření, nadměrné pití kávy nebo nepravidelná péče o zuby, mohou vést k problémům, jako je zubní kaz nebo zubní kámen. Tyto problémy nejenže kazí vzhled našeho úsměvu, ale mohou také vést k závažnějším zdravotním potížím. Pokud nechcete trávit příliš času u zubaře, vyzkoušejte těchto šest účinných a přirozených způsobů, jak odstranit zubní kámen a skvrny ze zubů.

1. Jedlá soda

Jedlá soda je jedním z nejúčinnějších přírodních prostředků pro bělení zubů. Funguje jako jemný peeling, který pomáhá odstranit skvrny a zubní kámen. Stačí smíchat lžíci jedlé sody se špetkou soli a poté do směsi ponořit mokrý zubní kartáček. Čistěte si zuby touto směsí jako obvykle a brzy si všimnete rozdílu.

2. Aloe vera a glycerin

Pro výrobu silnější přírodní zubní pasty smíchejte:

  • 1 šálek vody
  • 1/2 šálku jedlé sody
  • 1 lžičku gelu z aloe vera
  • 4 lžičky rostlinného glycerinu
  • 1 lžičku citronového esenciálního oleje

Tato pasta nejen bělí zuby, ale také zlepšuje zdraví zubů a dásní. Používejte ji pravidelně pro dosažení optimálních výsledků.

3. Pomerančová kůra

Vnitřní část pomerančové kůry je skvělým přírodním prostředkem pro čištění zubní skloviny. Stačí si po snězení pomeranče otřít zuby vnitřní stranou kůry. Tento jednoduchý trik pomáhá bělít zuby, předcházet skvrnám a bojovat proti bakteriím. Po několika minutách si zuby opláchněte vlažnou vodou.

4. Sezamová semínka

Sezamová semínka mohou být skvělým pomocníkem při odstraňování zubního kamene. Vezměte hrst semínek, několik minut je žvýkejte a poté je vyplivněte. Tento jednoduchý postup pomáhá šetrně odstranit zubní kámen. Použijte suchý kartáč k odstranění zbylých semínek a dokončete čištění.

5. Vitamínová zubní pasta

Zubní pastu bohatou na vitamín C si můžete vyrobit doma ze zeleniny a ovoce. Tato pasta pomáhá inhibovat růst bakterií, předcházet tvorbě zubního kamene a také osvěžuje dech. Smíchejte rajčata, jahody a pomeranče a naneste směs na zuby. Nechte působit 5-6 minut a poté opláchněte.

6. Roztok octa

Roztok octa je účinný, i když ne úplně příjemný způsob, jak vyčistit zuby a odstranit zubní kámen. Smíchejte:

  • 2 lžíce octa
  • 1 polévkovou lžíci soli
  • 1 dl vody

Vyplachujte si ústa tímto roztokem alespoň 20 sekund. Opakujte několikrát denně pro maximální účinek. I když není chuťově příjemný, je 100% přírodní a nepoškozuje zuby.

Závěr

Pravidelná údržba ústní hygieny je klíčem k udržení zdravého a zářivého úsměvu. Tyto přírodní metody vám mohou pomoci udržet vaše zuby čisté, bílé a bez zubního kamene, aniž byste museli často navštěvovat zubaře. Vyzkoušejte některý z těchto tipů a sami uvidíte rozdíl!