Jak připravit kostní vývar, který posílí váš imunitní systém a zažene viry

0
(0)

Dalibor , 13. 08. 2024

Kostní vývar je jednou z nejstarších a nejzdravějších potravin, kterou můžeme zařadit do našeho jídelníčku. Tento tradiční pokrm, bohatý na živiny, by měl být stejně důležitou součástí naší stravy jako chléb nebo mléko. Obsahuje totiž množství bílkovin, minerálů a vitamínů, které jsou nezbytné pro správné fungování našeho organismu.

Kostní vývar se hodí téměř do každé diety a jeho konzumace přináší řadu zdravotních benefitů. Pokud si jej připravíte správným způsobem, můžete tím posílit svůj imunitní systém a ochránit se před viry.

Příprava vývaru z kostí

Nejlepší kostní vývar vznikne, pokud kosti vaříte co nejdéle a přidáte do něj množství zeleniny, jako je česnek, červená cibule, červená řepa, petržel, paprika a rajčata. Vývar můžete připravovat na pomalém ohni až 24–48 hodin, což umožní maximální extrakci důležitých živin z kostí. Výsledkem bude želé plné kolagenu a dalších prospěšných látek. Doporučuje se použít kosti s dření, které obsahují nejvíce živin.

Zdravotní účinky kostního vývaru

  1. Podpora krásné pleti Kostní vývar je bohatý na kolagen, který tvoří až 30 % obsahu bílkovin v těle. Kolagen je klíčový pro zdraví pokožky, pomáhá udržovat její pevnost a mladistvost. Pravidelná konzumace vývaru z kostí tak může zlepšit vzhled vaší pleti a dodat jí zářivý vzhled.

  2. Klidnější spánek Kostní vývar obsahuje glycin, což je aminokyselina, která podporuje klidný a osvěžující spánek. Glycin pomáhá mozku lépe odpočívat během noci, což vede k lepšímu a kvalitnějšímu spánku.

  3. Ochrana kloubů Kolagen obsažený v kostním vývaru je jednou z hlavních složek kloubní chrupavky. Pokud trpíte problémy s klouby, například bolestmi kolen, může být pravidelná konzumace kostního vývaru účinnou prevencí a léčbou těchto potíží. Vývar napomáhá regeneraci kloubních tkání a snižuje opotřebení kloubů.

  4. Úspora peněz Kostní vývar je nejen zdravý, ale také ekonomický. Můžete ho připravit ze zbytků kostí a nepoužité zeleniny, takže vás nestojí téměř nic. Pokud si připravíte větší množství, můžete jej zmrazit a použít později. Takto získáte výživnou a chutnou polévku kdykoliv budete potřebovat.

Závěr

Kostní vývar je výborný způsob, jak posílit svůj imunitní systém a ochránit se před nemocemi. Pravidelná konzumace tohoto vývaru přináší řadu zdravotních výhod, včetně podpory krásné pleti, lepšího spánku a ochrany kloubů. Navíc vám pomůže ušetřit peníze, protože lze snadno připravit ze zbytků. Zařaďte kostní vývar do svého jídelníčku a těšte se z jeho blahodárných účinků!