Domácí „zázvorové pivo“: Přírodní nápoj, který ulevuje od artrózy, snižuje cholesterol a cukr v krvi, a posiluje imunitní systém

0
(0)

Dalibor , 13. 08. 2024

Zázvor je známý svými mnoha léčivými účinky a jeho použití v kuchyni i medicíně má dlouhou tradici. Tento přírodní zázrak můžete využít i k přípravě „zázvorového piva“, což je jednoduchý, ale účinný domácí nápoj, který může přinést úlevu od celé řady zdravotních problémů. Při pravidelné konzumaci může pomoci s artrózou, snížením hladiny cholesterolu a cukru v krvi, a zároveň posílit váš imunitní systém.

Recept na „zázvorové pivo“

Ingredience:

  • 1 litr neperlivé vody (nejlépe alkalické)
  • 2–3 cm čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • Šťáva z půlky citronu
  • 1 tyčinka skořice
  • Med podle chuti

Postup:

  1. Příprava zázvoru: Čerstvý zázvor oloupejte a nastrouhejte na jemné kousky. Přidejte ho do vody.
  2. Citronová šťáva: Rozkrojte omytý citron na polovinu a vymačkejte šťávu do vody.
  3. Skořice a med: Přidejte tyčinku skořice a dochuťte medem podle vlastní chuti.
  4. Servírování: Nápoj důkladně promíchejte a užívejte si jeho léčivé účinky každý den.

Zázvor: Přírodní lék s mnoha zdravotními přínosy

Zázvor je bohatý na vitamíny A, C, E a B-komplex, stejně jako na minerály jako hořčík, fosfor, draslík, křemík, sodík, železo, zinek, vápník a betakaroten. Díky svým protizánětlivým, antibakteriálním a antivirovým vlastnostem je zázvor jedním z nejúčinnějších přírodních prostředků pro zlepšení zdraví.

Top 10 léčivých účinků zázvoru

  1. Kontrola hladiny cukru v krvi: Zázvor zvyšuje účinnost inzulínu a může pomoci udržet diabetes pod kontrolou. Každé ráno vypijte lžíci zázvorové šťávy smíchané se sklenicí vody.

  2. Úleva od podrážděného žaludku: Zázvor má schopnost zklidnit žaludek, uvolnit svaly trávicího systému a zabránit nadýmání. Je vhodný i při závažných žaludečních potížích.

  3. Zlepšení zdraví srdce: Snižuje hladinu cholesterolu, zabraňuje tvorbě krevních sraženin a díky vysokému obsahu draslíku a manganu chrání srdce a cévy.

  4. Prevence nachlazení a chřipky: Díky posilujícímu účinku na imunitní systém a detoxikačním vlastnostem je zázvor účinným prostředkem při léčbě nachlazení a chřipky.

  5. Prevence rakoviny: Výzkumy ukazují, že zázvor může zpomalit růst rakovinných buněk a předcházet rakovině, zejména rakovině vaječníků a konečníku.

  6. Úleva od menstruačních bolestí: Díky protizánětlivým účinkům zázvor zmírňuje menstruační křeče a bolesti.

  7. Zmírnění ranní nevolnosti: Těhotné ženy mohou využít zázvor k úlevě od ranní nevolnosti, protože působí podobně jako vitamín B6.

  8. Léčba artrózy: Zázvor zmírňuje zánět a bolest způsobenou artritidou a revmatismem. Používá se jak ve stravě, tak jako lokální prostředek.

  9. Zmírnění migrén: Zázvor dokáže zmírnit bolest při migréně tím, že zabraňuje zánětlivým procesům v cévách.

  10. Úleva od kašle: Díky svým protizánětlivým vlastnostem zázvor účinně léčí bolest v krku, podráždění a kašel.

Kdy se vyhnout konzumaci zázvoru?

Zázvor je obecně považován za bezpečný, avšak pokud užíváte léky na srdce nebo na vysoký krevní tlak, poraďte se před jeho pravidelným užíváním s lékařem.

Užijte si léčivé účinky tohoto přírodního nápoje a posilte své zdraví!