Proč kloktat slanou vodou? Má více výhod, než si myslíte!

0
(0)

Dalibor , 13. 08. 2024

Kloktání slané vody se může zdát jako staromódní domácí lék, ale nedávné studie potvrzují, že tento jednoduchý zvyk přináší mnoho výhod pro naše zdraví. Podívejme se blíže na to, jak nám slaná voda může pomoci.

Studie potvrzují účinky slané vody

Podle nedávného výzkumu, kterého se zúčastnilo 400 dobrovolníků, má kloktání slanou vodou výrazné zdravotní přínosy. Dobrovolníci byli rozděleni do dvou skupin. Jedna skupina kloktala slanou vodu třikrát denně, zatímco druhá skupina nekonala žádnou specifickou péči. Výsledky ukázaly, že u těch, kteří kloktali, se počet infekcí horních cest dýchacích a močových cest snížil o neuvěřitelných 40 %.

Již dřívější studie z roku 2005 podporovaly podobné závěry, kdy bylo zjištěno, že koupání ve slané vodě má pozitivní vliv na zdraví. Přínosy kloktání slané vody jsou tedy potvrzeny jak v praxi, tak v laboratoři.

1. Snižuje bolest v krku

Jednou z hlavních výhod kloktání slanou vodou je zmírnění bolesti v krku. Podle doktora Philipa T. Hagena slaná voda snižuje bolest tím, že odstraňuje přebytečný hlen a hojí zanícené tkáně. Kloktání slanou vodou také pomáhá zbavit se bakterií, alergenů a plísní, které ulpívají v krku. Stačí rozpustit 1/4 až 1/2 lžičky soli v 8 dl vlažné vody a kloktat několikrát denně.

2. Úleva od bolesti zubů

Slaná voda může také pomoci při bolestech zubů. Sůl má schopnost ničit bakterie a další patogeny, které mohou způsobovat bolest. Pro úlevu stačí rozpustit 1 lžíci soli a 1 lžíci jedlé sody v 500 ml vlažné vody a používat jako ústní vodu. Tento jednoduchý trik může dočasně zmírnit bolest zubů do návštěvy lékaře.

3. Boj proti zápachu z úst

Zápach z úst může být způsoben infekcemi, které slaná voda účinně likviduje. Slaná voda se může stát levnou a účinnou alternativou ke komerčním ústním vodám. Stačí rozpustit 1/4 lžičky soli ve 2 dl vody, přidat pár kapek mátového oleje a vaše domácí ústní voda je připravena.

4. Uvolnění nosní kongesce

Pokud trpíte ucpaným nosem, slaná voda může přinést úlevu i zde. Smíchejte 1/2 lžičky soli se sklenicí vody a nakapejte si několik kapek do nosu. Poté se důkladně vysmrkejte. Tato metoda pomůže uvolnit dýchací cesty a ulevit od nepříjemného tlaku.

Závěr

Kloktání slanou vodou je jednoduchý a efektivní způsob, jak podpořit své zdraví. Od zmírnění bolesti v krku přes úlevu od bolesti zubů až po boj proti zápachu z úst a uvolnění nosní kongesce, slaná voda má více výhod, než byste možná čekali. Stačí jen pár minut denně a můžete se těšit z lepšího zdraví.