Příznaky nedostatku železa, které Vás možná ohrožují: Číslo 7 Vás překvapí!

0
(0)

Dalibor , 12. 08. 2024

Nedostatek železa je jedním z nejčastějších zdravotních problémů, který postihuje miliony lidí po celém světě. Tento stav, známý také jako anémie z nedostatku železa, nastává, když máte nedostatečné množství železa v těle, což vede k nižšímu počtu červených krvinek a klesající úrovni hemoglobinu. I když mnoho lidí ví, že nedostatek železa může způsobit únavu a slabost, existuje řada méně známých příznaků, které mohou naznačovat, že vám chybí tento důležitý minerál.

1. Lámavé nehty

Pokud se vaše nehty snadno lámou nebo drolí, může to být známka nedostatku železa. Železo je klíčové pro udržení síly a zdraví nehtů. Nízké hladiny železa mohou způsobit, že nehty budou slabé a křehké.

2. Podivné chutě

Tento neobvyklý příznak zahrnuje touhu po nepoživatelných věcech, jako je papír nebo hlína, a často i po ledu. Zatímco přesná příčina tohoto nutkání není zcela jasná, vědci se domnívají, že může být důsledkem snahy těla získat potřebné minerály.

3. Otok jazyka

Pokud máte otok, zánět nebo bolest jazyka, může to být důsledkem nedostatku železa. Jazyk může vypadat bledý a hladký, což je důsledkem nízkých hladin hemoglobinu. Tento stav může ovlivnit vaše schopnosti žvýkání, polykání a řeči.

4. Bolest hlavy

Přetrvávající bolest hlavy, která se nezlepšuje, může být způsobena nedostatkem železa. Nízké hladiny hemoglobinu znamenají, že méně kyslíku se dostává do mozku, což může vyvolat časté bolesti hlavy.

5. Studené ruce a nohy

Pokud cítíte chlad v rukou a nohou, může to být spojené s nedostatkem železa. Železo ovlivňuje metabolismus hormonu štítné žlázy, který reguluje tělesnou teplotu. Nízké hladiny železa mohou narušit tento proces a způsobit, že se cítíte chladně.

6. Pravidelné infekce

Časté infekce nebo záněty mohou být znamením nedostatku železa. Železo je klíčové pro správnou funkci imunitního systému, a jeho nedostatek může zvýšit vaši náchylnost k infekcím. Pokud často trpíte infekcemi, sdělte to svému lékaři.

7. Brnění v nohou

Pokud pociťujete brnění nebo necitlivost v nohou, může to být důsledkem nízkého množství hemoglobinu. Nedostatek železa vede k nižší hladině hemoglobinu, což může způsobit nerovnoměrné rozložení kyslíku v těle a brnění v končetinách.

8. Bledost

Jedním z nejviditelnějších příznaků nedostatku železa je bledost pleti. Zdravé prokrvení dodává pleti její barvu, a pokud máte nedostatek železa, vaše pleť může vypadat nezdravě bledě.

9. Celková únava

Chronická únava je dalším častým příznakem nedostatku železa. Nízký hemoglobin znamená, že do těla a mozku se dostává méně kyslíku, což vede k únavě a nízké energetické hladině. Pokud se neustále cítíte unavení, je důležité zkontrolovat hladiny železa.

Co dělat, pokud máte podezření na nedostatek železa

Pokud se u vás objevují některé z těchto příznaků, je důležité navštívit lékaře a nechat si zkontrolovat hladiny železa v krvi. Nedostatek železa může být snadno diagnostikován pomocí krevních testů a lékař vám může doporučit vhodnou léčbu, včetně změn v dietě a doplňků stravy.

Dbejte na svou výživu a zahrnujte do svého jídelníčku potraviny bohaté na železo, jako jsou červené maso, špenát, čočka a další. Tímto způsobem můžete pomoci udržet své hladiny železa v normě a předejít dalším problémům spojeným s nedostatkem tohoto klíčového minerálu.