Každý si myslí, že skvrna na nehtu je příznakem nedostatku vitaminu, ale je příznakem vážného onemocnění

0
(0)

Dalibor , 12. 08. 2024

Naše nehty nejsou jen estetickým doplňkem, ale také ukazatelem našeho zdraví. Obzvláště důležitou částí nehtu je bělavá oblast ve tvaru půlměsíce na zadní straně nehtového lůžka, známá jako lunula. Mnoho lidí si myslí, že jakékoliv změny na nehtech, jako jsou skvrny nebo změna barvy, jsou pouze známkou nedostatku vitaminů, ale ve skutečnosti mohou být příznakem vážnějších zdravotních problémů.

Co je lunula a proč je důležitá?

Lunula, což je latinské slovo znamenající "malý měsíc", je velmi citlivá oblast nehtu. Její bělost je způsobena tím, že se pod ní nachází pět nehtových plotének, které tlačí na cévy a způsobují, že místo ztratí svou červenou barvu.

Fakta o lunule, která by měl každý vědět:

  1. Extrémně citlivá oblast: Lunula by neměla být poškozena ani narušována, protože to může mít vliv na celý nehet.
  2. Význam barvy lunuly: Pokud je lunula bledá, může to znamenat cukrovku. Jasně červená lunula může signalizovat srdeční onemocnění.
  3. Nepřítomnost lunuly: Podle tradiční čínské medicíny může její nepřítomnost znamenat anémii nebo podvýživu. Malá lunula může naznačovat poruchy trávení a přítomnost toxinů v těle.
  4. Zdravé nehty a lunula: Pokud máte viditelnou lunulu na všech nebo většině prstů a vaše nehty jsou růžové a lesklé, znamená to, že vaše zdraví je v pořádku.

Varovné signály na nehtu

Je důležité sledovat změny na vašich nehtech, zejména pokud lunula zmizí nebo změní barvu. To může být signálem, že byste měli navštívit lékaře a provést další vyšetření, abyste vyloučili možná zdravotní rizika.

Nehty tedy nejsou jen zrcadlem našeho vzhledu, ale také naším zdravotním barometrem. Mějte proto oči na stopkách a neváhejte konzultovat případné změny se svým lékařem.