5 varovných signálů, které naznačují, že jsou Vaše tepny ucpané!

0
(0)

Dalibor , 12. 08. 2024
Zdraví našich tepen je klíčové pro správné fungování celého organismu. Tepny jsou zodpovědné za přenos okysličené krve ze srdce do všech důležitých orgánů těla. Pokud se v nich hromadí tukové usazeniny, může dojít k jejich zúžení či úplnému ucpání, což má závažné zdravotní důsledky. Jaké jsou tedy varovné signály, které nám naše tělo vysílá, když jsou naše tepny v ohrožení?
 
1. Bolesti zad

Bolesti zad nejsou jen výsledkem špatného držení těla nebo fyzické námahy. Mohou také signalizovat problémy s tepnami. Pokud jsou tepny vedoucí k bederní oblasti zúžené nebo ucpané, může dojít ke snížení průtoku krve. To vede k ochabování plotének podpírajících páteř, což může způsobit silnou bolest zad, ba dokonce kýlu.

2. Nadměrné pocení

Pocení, zvláště pokud se objevuje nadměrně a v noci, může být varovným příznakem ucpaných tepen. Když se tepny zúží, srdce musí vyvinout větší úsilí, aby dostalo krev do celého těla. Tento zvýšený stres na tělo se často projevuje pocením, kterým se tělo snaží udržet normální teplotu. Nadměrné pocení je také často spojováno s onemocněními srdce.

3. Otoky nohou

Otoky nohou jsou jedním z nejčastějších příznaků cévních problémů. Když jsou tepny zúžené, krevní oběh není dostatečně efektivní, což vede k hromadění tekutin v dolních končetinách. Nohy nejen otékají, ale také mohou znecitlivět, což ztěžuje chůzi a stání. Pro zmírnění těchto příznaků je důležité zařadit do stravy více vlákniny a pravidelně cvičit.

4. Vypadávání vlasů

Vypadávání vlasů může být více než jen kosmetický problém. Pokud jsou tepny zúžené, k vlasovým folikulům nedorazí dostatek okysličené krve, což může vést k jejich oslabení a vypadávání vlasů. Studie provedená na 7000 lidech ukázala, že ti, kteří trpěli vypadáváním vlasů, měli vyšší pravděpodobnost rozvoje kardiovaskulárních onemocnění.

Závěr

Tyto příznaky mohou být varovnými signály, že vaše tepny nejsou v dobrém stavu. Pokud některý z těchto příznaků na sobě zpozorujete, je důležité neprodleně vyhledat lékařskou pomoc. Prevence a včasná diagnóza jsou klíčové pro snížení rizika vážných kardiovaskulárních onemocnění, jako je mozková mrtvice nebo infarkt. Udržujte zdravý životní styl, pravidelně cvičte a dbejte na vyváženou stravu bohatou na vlákninu, abyste podpořili zdraví svých tepen.