Nechápal jsem, proč si táta strkal hřebíček do pusy. Pak přišel den, kdy odhalil věci, o kterých se neříká ani v lékárně!

0
(0)

Dalibor , 05. 08. 2024

Jako dítě jsem nikdy nechápala, proč si táta občas strká do pusy plátek zázvoru nebo trochu hřebíčku. Myslela jsem si, že mu prostě chutná, nebo to mělo něco společného s dechem. Až jednoho dne, když mě začal trápit nesnesitelný zubní bolest, jsem zjistila, že za tím je něco mnohem účinnějšího, než co můžete najít v lékárně.

Hřebíček: Účinný domácí anestetikum

Jednoho dne, kdy mě trápil bolestivý zub a zanícené dásně, jsem prosila o prášky proti bolesti. Můj táta však místo toho přinesl vatový tampon naplněný hřebíčkovou silicí a poradil mi, abych si ho přiložila na bolestivé místo. Ukázalo se, že hřebíček obsahuje eugenol, který má nejen anestetické, ale i baktericidní vlastnosti.

Když jsem si pak žvýkala kousky syrového hřebíčku, bolest a zánět začaly velmi rychle ustupovat. Ačkoliv chuť nebyla nejpříjemnější, účinek stál za to.

Skořice: Další účinný přírodní léčitel

Podobné účinky jako hřebíček má i skořice, která obsahuje eugenol a může pomoci zmírnit bolesti zubů. Skořici můžete používat podobně jako hřebíček - buď ji žvýkejte, nebo si ji přiložte na bolestivé místo.

Zázvor: Přírodní pomocník proti bolesti zubů

Zázvor je další skvělý přírodní lék na bolesti zubů. Stačí malý kousek zázvoru přiložit na bolestivý zub a kousnout. Bolest by měla brzy ustoupit. Tento postup opakujte v pravidelných intervalech.

Další rychlé úlevy

Pokud hřebíček, skořice nebo zázvor nejsou po ruce, existují i další osvědčené domácí prostředky:

  • Teplá slaná voda: Smíchejte dvě čajové lžičky soli ve sklenici teplé vody a opláchněte ústa. Sůl pomáhá dezinfikovat a zmírnit zánět.
  • Studené obklady: Přiložení studeného obkladu na obličej může pomoci zmírnit bolest a otok.
  • Syrový česnek a červená cibule: Syrový česnek má antibakteriální vlastnosti, které mohou pomoci zmírnit zánět. Červená cibule, nastrouhaná a přiložená na bolestivé místo, má podobné účinky.

Tyto přírodní léky jsou efektivní a dostupné, ale pokud se bolest zubů nelepšuje nebo se zhoršuje, je důležité navštívit zubního lékaře.

Sdílejte tento článek se svými přáteli a pomozte jim objevit přírodní způsoby, jak se vypořádat s bolestí zubů!