Bolesti břicha, nadýmání, křeče, nepravidelná stolice? To jsou signály, že něco není v pořádku!

0
(0)

Dalibor , 05. 08. 2024

Bolesti břicha, nadýmání, křeče a nepravidelná stolice mohou naznačovat, že s vaším trávením není něco v pořádku. Pokud se setkáváte s těmito příznaky, je dobré věnovat pozornost následujícím signálům, které mohou ukazovat na problémy v oblasti tlustého nebo tenkého střeva.

1. Touha po sladkých potravinách

Narušená rovnováha střevní flóry může vést k zvýšené touze po sladkých potravinách. Zpočátku může být chuť na sladké považována za běžnou, ale pokud se stane patologickou, může to být známka problémů ve střevech.

2. Psychologické problémy

Existuje úzké propojení mezi mozkem a střevy. Pokud je problém v jedné oblasti, může to ovlivnit i druhou. Deprese, stres a úzkost mohou negativně ovlivnit funkci střev a naopak.

3. Zvýšená hladina cukru v krvi

Střeva hrají klíčovou roli při zpracování potravy a živin včetně cukru. Pokud střevní systém nefunguje správně, mohou se objevit metabolické problémy, jako je vysoká hladina cukru v krvi nebo cukrovka.

4. Dermatologické problémy

Kožní problémy mohou být způsobeny mnoha faktory, včetně chemikálií, hormonálních problémů, ultrafialového záření a střevních onemocnění. Dlouhodobé kožní problémy, jako je ekzém nebo lupénka, mohou být spojeny s problémy ve střevech.

5. Trávicí potíže

Plynatost, nadýmání a průjem mohou naznačovat, že střevní systém nefunguje správně. Tyto příznaky mohou být důsledkem narušené rovnováhy střevní flóry a přemnožení škodlivých bakterií.

6. Zápach z úst

Narušení rovnováhy střevní flóry a špatné trávení mohou vést k nepříjemnému dechu. Zápach z úst může být signálem, že je třeba se zaměřit na zdraví střev.

Jak zlepšit zdraví střev?

Pokud se setkáváte s některým z výše uvedených problémů, je důležité se poradit s odborníkem. Zároveň můžete podniknout následující kroky ke zlepšení zdraví střev:

  • Strava bohatá na vlákninu: Zahrňte do svého jídelníčku více ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků.
  • Probiotika: Konzumujte potraviny bohaté na probiotika, jako je jogurt, kefír nebo kysané zelí.
  • Hydratace: Pijte dostatek vody, aby se podpořila správná funkce trávicího systému.
  • Pravidelná fyzická aktivita: Pohyb pomáhá udržet střevní systém v kondici.
  • Omezení stresu: Najděte způsoby, jak snížit stres, například meditací nebo relaxačními technikami.

Zdraví střev je klíčové pro celkové zdraví organismu. Sledujte signály svého těla a nezanedbávejte varovné příznaky, které mohou naznačovat problémy s trávením.