Jak kyselý reflux ovlivňuje vaše tělo: 7 nepříjemných důsledků, které můžete zažít

0
(0)

Dalibor , 31. 07. 2024

Kyselý reflux, neboli gastroezofageální refluxní nemoc (GERD), je stav, který postihuje miliony lidí po celém světě. Tento nepříjemný stav se vyznačuje tím, že kyselý obsah žaludku pravidelně stoupá zpět do jícnu, což způsobuje řadu symptomů a může vést k vážným zdravotním problémům. Pokud jste tento problém zažili, jistě víte, jak nepříjemný může být.

Hlavní příznaky kyselého refluxu

  1. Kyselost žaludku a pálení na hrudi
    Příznaky kyselého refluxu často zahrnují pálení na hrudi, které se může šířit do krku a způsobit hořkou chuť v ústech. Tento pocit pálení je známý jako pálení žáhy a je jedním z nejčastějších symptomů tohoto stavu.

  2. Potíže s polykáním
    Kyselý reflux může způsobit zánět a podráždění jícnu, což může vést k potížím s polykáním a pocitu, že se jídlo zaseklo v krku.

  3. Bolest na hrudi
    Mnoho lidí trpících kyselým refluxem zažívá bolest na hrudi, zejména v dolní části, která může být zaměněna za bolesti způsobené srdečními problémy.

  4. Bolest v krku a chrapot
    Kyselina, která se dostává do krku, může způsobit bolest v krku a chrapot, což může být velmi nepříjemné a obtěžující.

  5. Pocit knedlíku v krku
    Někteří lidé zažívají pocit knedlíku v krku, který může být způsoben podrážděním jícnu a hltanu kyselinou.

  6. Suchý kašel
    Kyselý reflux může dráždit dýchací cesty, což může vést k suchému kašli, který se nelepší léky na kašel.

  7. Regurgitace hořkých částic nebo kyselé tekutiny
    Regurgitace, tedy návrat kyselého obsahu žaludku do úst, je dalším častým příznakem. Může se jednat o hořké částice jídla nebo kyselou tekutinu.

Faktory ovlivňující kyselý reflux

Pokud zažíváte některé z těchto příznaků, je důležité zvážit možné faktory, které mohou přispívat k vašemu stavu:

  1. Kouření
    Kouření je známé jako nezdravý návyk, který může přispět k pálení žáhy. Nikotin uvolňuje dolní jícnový svěrač, což umožňuje kyselému obsahu žaludku snadněji stoupat zpět do jícnu. Navíc kouření snižuje produkci slin, které normálně pomáhají neutralizovat kyselinu.

  2. Léky
    Některé léky, jako jsou ibuprofen a jiné nesteroidní protizánětlivé léky, léky na vysoký krevní tlak, bronchodilatancia a antibiotika, mohou zvyšovat riziko kyselého refluxu. Tyto léky mohou dráždit sliznici jícnu nebo ovlivnit funkci jícnového svěrače.

  3. Rybí tuk
    Rybí olej je běžně používaný doplněk stravy pro podporu zdraví, ale může u některých lidí vyvolat kyselý reflux. Pokud se u vás tento problém objevuje, zvažte přechod na omega-3 mastné kyseliny z přírodních zdrojů.

  4. Stres
    I když stres nezvyšuje produkci žaludeční kyseliny, může způsobit, že vaše tělo je citlivější na příznaky pálení žáhy. Stres může ovlivnit vnímání bolesti a zvýšit pocit pálení v jícnu.

Závěr

Pokud se u vás objevují příznaky kyselého refluxu, je důležité zvážit tyto faktory a vyhledat lékařskou pomoc, pokud příznaky přetrvávají. Včasná diagnostika a změny v životním stylu mohou výrazně zlepšit kvalitu vašeho života a přispět k úlevě od nepříjemných symptomů.