Skryté hrozby vysokého krevního tlaku: Nemoci, o kterých mnoho lidí neví!

0
(0)

Dalibor , 31. 07. 2024

Častou chybou je, že mnoho lidí pohlíží na vysoký krevní tlak pouze jako na hodnotu a nepovažují za důležité situaci řešit. Přetrvávající, neléčený vysoký krevní tlak však může v průběhu let vést k vážným komplikacím. Zde je 7 velmi vážných nemocí, kterým by se rozhodně dalo vyhnout.

1. Cerebrální kalcifikace

Zpočátku se může projevovat jen drobnou zapomnětlivostí. Plak se ukládá na stěnách drobných mozkových cév, což způsobuje jejich zúžení a omezuje přísun krve a živin do mozku. To může vést k postupnému odumírání tkání a následně ke ztrátě paměti, snížení koncentrace a mentálnímu úpadku. V pokročilejších fázích může dojít k nevratné změně osobnosti.

2. Mrtvice

Příznaky mrtvice jsou na rozdíl od vysokého krevního tlaku velmi nápadné: silná, náhlá bolest hlavy, nevolnost, zvracení, ztráta vědomí a hemiplegie, která může postihnout končetiny a obličejové svaly. Mrtvice se často vyvíjí na základě vysokého krevního tlaku. Přímou příčinou je prasknutí jedné z větších cév v mozku, což vede k ochrnutí dané oblasti mozku.

3. Srdeční selhání

Když se malé cévy srdce zvápenatí a zúží, zásobování srdce krví a živinami se zhoršuje. Příznaky jako únava a dušnost jsou zpočátku běžné, ale postupem času se zhoršují. Neléčené onemocnění může vést k nespavosti, otokům nohou a častému nočnímu močení. Fialové rty a nehty jsou známkou vážného problému, který vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc.

4. Mozkový nebo srdeční infarkt

Ucpání větší tepny v mozku krevní sraženinou vede k mozkovému infarktu, který se může projevovat poruchami řeči, zrakovými poruchami, ochrnutím končetin a vychýlením úst. Srdeční infarkt se projevuje bolestí na hrudi, dýchacími potížemi, pocením a pocitem strachu. V obou případech je nutné okamžitě zavolat sanitku.

5. Angina pectoris

Zúžené věnčité tepny srdce mohou propouštět méně kyslíku, což vede k sevřené bolesti na hrudi. Tento stav vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc, aby se zjistilo, zda nejde o infarkt.

6. Komplikace ledvin

Vysoký krevní tlak může poškodit cévy v ledvinách, což vede k jejich snížené funkci a nakonec k selhání ledvin. Pokud není léčen, může být tento stav smrtelný.

7. Krvácení do očí

Krvácení do očí se může objevit u pacientů s vysokým krevním tlakem, když zvýšený tlak zatěžuje stěny cév a může způsobit jejich prasknutí. Krvácení do sklivce může způsobit rozmazané vidění nebo skvrny v zorném poli. Pacienti s vysokým krevním tlakem by měli pravidelně podstupovat vyšetření očního pozadí a kontrolu krevního tlaku.

Prevence a léčba

Aby se předešlo těmto vážným komplikacím, je důležité pravidelně měřit krevní tlak, dodržovat zdravý životní styl a v případě potřeby užívat předepsané léky. Pokud máte vysoký krevní tlak, poraďte se se svým lékařem a pravidelně kontrolujte svůj zdravotní stav. Pamatujte, že prevence je vždy lepší než léčba.

Zdravý životní styl, který zahrnuje vyváženou stravu, dostatek pohybu a správný pitný režim, může významně přispět k udržení normálního krevního tlaku a prevenci těchto závažných onemocnění. Neignorujte svůj krevní tlak a pečujte o své zdraví.