Potí se vám často dlaně? Tyto 3 nemoci vás čekají!

0
(0)

Dalibor , 17. 07. 2024

Pokud se vám ruce nadměrně potí a nejde o reakci na teplo nebo stres, může být čas zjistit, které tři nemoci mohou být příčinou. Pocení je přirozenou reakcí těla na zvýšení tělesné teploty, kdy se tělo ochlazuje. Běžně vypotíme přibližně půl litru tekutiny denně, aniž bychom si toho všimli. Pokud však trpíte nadměrným pocením, je dobré sledovat, zda za tím nemůže být nějaké zdravotní onemocnění.

Hypertyreóza

Hypertyreóza je stav, kdy štítná žláza produkuje nadměrné množství hormonů. Tento problém je častější u žen než u mužů. Kromě pocení dlaní mohou být dalšími příznaky:

  • Únava a podrážděnost
  • Poruchy menstruace
  • Rychlý tep
  • Bolest svalů
  • Průjem

Pokud zaznamenáte tyto příznaky a zároveň hubnete i přes dobrou chuť k jídlu, může být na vině právě hypertyreóza.

Mentální problémy

Pocení může být také způsobeno psychologickými faktory, jako jsou stres, napětí a úzkost. Tyto stavy často způsobují zvýšenou srdeční frekvenci a neklid, což vede k pocení dlaní a nohou. Z psychologického hlediska je důležité uklidnit mozek, odvrátit pozornost a zaměřit se na něco pozitivního. Pokud se vám nedaří přestat se potit, možná bude vhodné vyhledat odborníka, který vám může pomoci zvládnout úzkost nebo stres.

Problémy s nadledvinami

Dysfunkce nadledvin může způsobit hormonální problémy, které vedou k pocení. Některé hormony, pokud nepracují správně, mohou způsobit pocení v celém těle, včetně dlaní a chodidel. Během určitých hormonálních období, jako je menstruace, je zvýšené pocení normální, takže se v tomto případě nemusíte obávat.