Toto určitě neberte na lehkou váhu, pokud si na sobě všimnete některého z těchto 8 příznaků – Vaše tělo se vám snaží naznačit něco opravdu důležitého

0
(0)

Dalibor , 17. 07. 2024

V dnešní době se stále častěji setkáváme s různými potravinovými intolerancemi a alergiemi. Mezi nejčastější patří intolerance na laktózu a lepek. Ačkoli mnozí lidé stále vypadají překvapeně, když o těchto problémech slyší, lepek může způsobit vážné zdravotní komplikace.

Intolerance lepku není alergie

Je důležité si uvědomit, že intolerance lepku není alergie, ale spíše problém související s trávením. V těle lidí s intolerancí lepku není něco v pořádku se žaludeční kyselinou, což vede k řadě nepříjemných příznaků.

Chronická migréna

Lidé citliví na lepek často trpí bolestmi hlavy. Tento příznak se obvykle objevuje 30 až 60 minut po jídle, které obsahuje lepek.

Svědící pokožka

Problémy s trávicím systémem se mohou projevit i na kůži. Časté příznaky zahrnují svědění, ekzémy, suchou nebo podrážděnou pokožku.

Fibromyalgie

Fibromyalgie, známá také jako revmatismus měkkých tkání, se projevuje bolestí svalů, šlach a vazů. Toto onemocnění postihuje převážně ženy.

Laktózová intolerance

Intolerance laktózy se projevuje pálením žáhy, nadýmáním nebo nevolností po konzumaci mléčných výrobků. Lidé s touto intolerancí se musí vyhýbat laktóze, aby předešli těmto nepříjemnostem.

Chronická únava

Pokud spíte 8–9 hodin denně, ale přesto se cítíte vyčerpaní, může to být důsledek potravinové intolerance. Je důležité věnovat pozornost své stravě.

Změny nálady

Lidé citliví na lepek často trpí nervozitou, napětím a depresí. Tyto změny nálady mohou být důsledkem nesprávné stravy.

Bolest břicha

Bolest břicha je jedním z nejjasnějších signálů, které nám naše tělo může vyslat. Pokud nejíme správně nebo nesnášíme určité potraviny, naše žaludky nám to dají najevo.

Závrať

Mnoho lidí s intolerancí lepku pociťuje po jídle závratě a ztrátu rovnováhy.

Bolesti kloubů

Lepek může způsobit otoky a bolesti v prstech, bocích nebo kolenou. Tento příznak je dalším ukazatelem, že naše tělo nereaguje dobře na lepek.

Děti a potravinové intolerance

Děti s intolerancí lepku nebo laktózy se často nevyvíjejí správně, mají problémy se soustředěním, jsou nervózní a chybí jim důležité vitamíny. Je důležité věnovat pozornost jejich stravě a případným příznakům intolerance.

Závěr

Potravinové intolerance mohou mít vážný dopad na naše zdraví a kvalitu života. Pokud máte podezření, že trpíte intolerancí na lepek nebo laktózu, je důležité konzultovat své příznaky s lékařem a přizpůsobit svou stravu tak, aby minimalizovala nepříjemné symptomy. Pečlivým sledováním své stravy a reakcí svého těla můžete dosáhnout výrazného zlepšení svého zdraví a pohody.