Nikdy nepijte ranní vodu ze sklenice na nočním stolku: Zde je důvod!

0
(0)

Dalibor , 26. 06. 2024

Pitný režim je klíčový pro naše zdraví, a mnoho z nás si proto večer připravuje sklenici vody na noční stolek pro případ, že bychom během noci pocítili žízeň. Pokud jste to někdy udělali, jistě znáte tu zvláštní chuť vody, když se z ní napijete ráno po probuzení. Co způsobuje tuto změnu chuti?

Co se Děje s Vodou v Průběhu Noci?

Pitná voda neobsahuje cukry ani bílkoviny, které by podporovaly růst mikrobů. Z toho důvodu za změnu chuti ráno nemohou mikroby. Do vody však mohou snadno proniknout částečky prachu nebo bakterie přenášené vzduchem, které ovlivňují její chuťové vlastnosti.

Chemické Změny ve Vodě

Voda vystavená vzduchu absorbuje oxid uhličitý, který se částečně přeměňuje na kyselinu uhličitou. Tato chemická reakce mění složení vody. Kyselina uhličitá se může dále přeměnit na uhličitany nebo hydrogenuhličitany, což vede ke změně pH vody. Tyto chemické změny mají vliv na chuť vody.

Je Ranní Voda Škodlivá?

Ačkoli voda, která stála celou noc na vašem nočním stolku, není nutně škodlivá, obsahuje částečky prachu a bakterie přenášené vzduchem. Proto, až se příště ráno probudíte a budete se chtít napít, je lepší vyskočit z postele, zaběhnout do kuchyně a nalít si sklenici čerstvé vody.

Dodržování správného pitného režimu je důležité, ale stejně tak je důležité zajistit, aby voda, kterou pijete, byla co nejčerstvější. Příště tedy myslete na to, že i tak zdánlivě jednoduchá věc, jako je sklenice vody na nočním stolku, může mít své nuance.