Na rychlé odstranění klíštěte vám stačí jedna jediná věc, kterou máme každý doma. Tohle se v létě bude hodit každému

0
(0)

Dalibor , 21. 06. 2024

Rok co rok výskyt klíšťat jen roste a bohužel také roste počet nakažených. Z tohoto důvodu je nutné chránit nejen naše domácí mazlíčky, ale i sebe. Ačkoli se mnozí z nás mylně domnívají, že se klíšťata vyskytují pouze v lese, ve skutečnosti se vyskytují také na loukách nebo dokonce v naší zahradě.

Co dělat, když si nezvaného hosta přivedete domů z procházky nebo odpočinku na zahradě?

Dezinfekce

Jakmile si na sobě všimnete kousaného klíštěte, nejprve nastříkejte postižené místo dezinfekčním prostředkem, který by ve vaší lékárničce neměl chybět. Tato dezinfekce musí obsahovat alkohol, nebo můžete použít lihoviny nebo kolínskou vodu. Mnoho lidí dává přednost použití oleje, protože klíšťata se potom lépe vytahují, což však výrazně zvyšuje riziko boreliózy, protože mastnota mu brání v dýchání. Klíště, které se pomalu začne dusit, může vytlačit obsah jeho útrob, které obsahují bakterie lymské boreliózy.

Pinzeta

Nikdy se nepokoušejte klíště vytáhnout vlastníma rukama. Vždy používejte pinzetu, která má kulatý nebo tupý okraj. Můžete použít plast i kov, záleží jen na vašem výběru. Snažte se držet klíště co nejblíže pokožce a při vytahování vždy používejte rukavice.

Vychloubání

Jednou z pověstí o vytažení klíštěte je, že bychom ho měli při vytahování otáčet ve směru hodinových ručiček. Opak je bohužel pravdou, nepomůže ani to, když jej obešete opačným směrem. Nejlepším způsobem, jak vytáhnout nasáté klíště, je houpat ho doprava a doleva, dokud se neuvolní. I když můžete klíště vytáhnout, možná rychleji, abyste se vyhnuli rozdrcení nebo prasknutí klíštěte a infikování dalších oblastí. Jakmile klíště odstraníte, oblast znovu vydezinfikujte.

Likvidace

Nyní, když jste klíště odstranili, musí být bezpečně zlikvidováno

Namočte extrahované klíště do malého množství dezinfekčního prostředku, zabalte ho do ubrousku a opláchněte ho na záchodě. Rozhodně se o to nepokoušejte šlápnout nebo ho zapálit a už vůbec ho nedrťte mezi prsty. Všechny tyto metody mohou způsobit její prasknutí. Pokud zatáhnete klíště v přírodě, kde jej nelze spláchnout do toalety, zakopete ho do země nebo ho hodíte do vody.

Na závěr nezapomeňte pinzetu dezinfikovat a důkladně si umýt ruce, abyste předešli zbytečným komplikacím.