Jednoduchý trik, díky kterému budete mít od klíšťat klid během celého léta! Moje dcerka je už neměla několik let

0
(0)

Dalibor , 20. 06. 2024

Dlouho očekávané léto přináší nejen horké slunce a teplý vánek, ale také zvýšený výskyt klíšťat - které přenášejí život ohrožující choroby včetně encefalitidy a boreliózy.

Největší aktivita klíšťat je zaznamenána koncem jara a začátkem léta, přestože jednotlivé případy napadení hmyzem se projevují od března do října. Hlavní sezóna pro roztoče je v období od počátku kvetení třešňového květu, kdy se začínají objevovat pupeny na březových a lipových stromech až do kvetení kypriny úzkolisté, tedy od konce května do první dekády července.

Jak se zbavit klíšťat

Navzdory malé velikosti se roztočům podaří vytvořit velké problémy. Každoročně totiž na štípnutí klíštětem umírá mnoho lidí.

Pokud chcete strávit čas venku, nezapomeňte na několik opatření, abyste ochránili před těmito nebezpečnými drobnými tvory.

Kleště nemají rádi ostré zápachy, takže si můžete udělat "odpuzovač" sami: nechte přejít varem ve vodě skořicový prášek a hřebíček, tento vývar si nastříkejte na šaty a můžete se spokojeně vybrat do přírody.

Existuje další osvědčená metoda. Potřebujete pouze váleček a éterický olej. Ponatieraná pokožka éterickými oleji odradí nejen klíšťata, ale i otravné komáry.

Éterické vůně, které odpuzují hmyz:

Eukalyptus

Eukalyptový olej se může používat samostatně nebo v kombinaci s olejem ze schizandry na odpuzování jakéhokoliv hmyzu.

Schizandra

Olej ze Schizandry čínské, má jasnou citrusovou aroma a je přirozeným prostředkem na ochranu proti klíšťatům.

Máta šedá

Tento esenciální olej je toxický pro hmyz a je účinným přírodním repelentem!

Levandule

Nejpřekvapivější je, že zatímco my vůni levandule zbožňujeme, klíšťata i komáři ji nemohou vystát.

Preventivní opatření

Abyste se nestali obětí útoku klíšťat, je třeba dodržovat základní opatření, která jim nedovolí proniknout na povrch pokožky.

1. Jak je známo, kleště se zakousnou, kde je nejjemnější kůže: pod koleny, na záhybech rukou, v oblasti třísel, v podpaží, na krku a na hlavě. Dbejte na to, abyste všechny uvedené místa neměli odhaleno, oblečte si proto raději dlouhé kalhoty, zastrčte je do bot, a nezapomeňte vždy nosit klobouk.

2. Mějte zastrčené kalhoty v ponožkách nebo botách, i když je venku horko.

3. Na hlavu si zvolte něco co pokrývá celou hlavu včetně zadní části, nebo si můžete dát na hlavu kapuci.

4. Pokud zůstáváte v přírodě i na noc, nezapomeňte na stan, který se pevně uzavírá a má jemnou mřížku, tyto drobné otvory nedovolí klíšťatům proniknout dovnitř.

5. Proniknutí klíštěte přes kůži trvá asi 30 minut, tak si nezapomeňte tělo kontrolovat každých 20 minut. Kleště žijí v trávě a keřích a snadno se dostanou na člověka.

6. Nezapomeňte na další ochranné prostředky. Existuje velké množství speciálních chemických aerosolů a sprejů, které odpuzují roztoče nebo jejich zabíjejí.

Před použitím výrobku si přečtěte návod k použití. Existuje i další metoda - očkování. Je ale pravda, že vakcína chrání pouze před encefalitidou.

7. Na odpočinek, parkování nebo po stanování vyberte suché borové lesy s písčitou půdou nebo oblasti bez travnaté vegetace, kde kleště jsou extrémně vzácné. Předtím spaním byste měli pečlivě přehlédnout oblečení, tělo a vlasy.