15 návyků, které se zdají zdravé, ale ve skutečnosti je tomu přesně naopak

0
(0)

Jan , 19. 06. 2024

Zdravé návyky jsou konzumace celozrnných potravin, pravidelné návštěvy posilovny nebo kvalitní spánek. Jak to však v životě často bývá, všechno má háček.

Za určitých okolností se každý z vašich zdravých návyků může obrátit proti vám, pokud to pro danou situaci není vhodné nebo pokud ji neprovádíte správně.

Dnes vám řekneme 15 takových zdánlivě zdravých návyků, které vám mohou pomoci a způsobí vám potíže.

1. Po každém jídle si umyjte zuby

Pokud jste konzumovali nějaké kyselé jídlo nebo jste pili kyselý nápoj, neměli byste si zuby čistit alespoň 30 minut po jídle. Jinak byste mohli poškodit zubní sklovinu.

Mezi taková kyselá jídla patří například pomeranče, grapefruity nebo citrony. Totéž platí pro limonády s obsahem kyselin, jako jsou různé kolové nápoje.

Čistěte si zuby nejlépe dvakrát denně - ráno a večer.

2. Nechte se oklamat „zdravými“ štítky na obalech potravin

Mnoho potravin je dnes označováno jako „zdravé“, „přírodní“, „bez cukru“ atd. Často se však jedná o čistou manipulaci.

Přírodní znamená také žádný čaj, ale vysoce zpracovaný nebo plný kalorií. Bez cukru může znamenat, že takové potraviny obsahují škodlivá umělá sladidla, jako je sacharóza nebo aspartam (známý neurotoxin).

Jediná věc, na které opravdu záleží, je složení jídla. Při výběru potravin se proto nezaměřujte na reklamní sdělení, ale na jejich skutečné ingredience.

3. Zaměřte se pouze na kardio

Při cvičení je velmi důležité kombinovat různé druhy cvičení, nejen kardio.

Určitě se nezlobte na činky a silový trénink. Tyto typy cvičení vedou ke zvýšení svalové hmoty, spalování tuků a zvýšení fyzické síly.

4. Doprajte si o víkendech spánek navíc

Podle nové studie publikované v časopise Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism je pro vás víkendové hodiny spánku navíc špatné a z dlouhodobého hlediska mohou vést k různým zdravotním problémům.

Místo toho, abyste o víkendu dohnali deficit spánku, zkuste mít pravidelný spánek každý den, nejlépe 7 až 9 hodin.

5. Nechat se zmýlit tím, že „zdravý život“ se rovná „sociální izolaci“

Zdravým stravováním rozumíme pestrou stravu, která nám poskytuje všechny potřebné živiny a vyhýbá se nadměrnému množství tuku, cukru a alkoholu.

To samozřejmě neznamená, že se začnete vyhýbat přátelům nebo že přestanete chodit na různé společenské akce. Přesně to se stane lidem, kteří se snaží kontrolovat svou „zdravou stravu“.

Abyste se tomu vyhnuli, naplánujte si stravu několik dní předem, aby bylo stále dostatek prostoru pro společenský život.

6. Přeskočit oběd

Je velmi snadné vynechat oběd, když se snažíte zhubnout, ale tato strategie zřídka funguje.

Podle WCIN lidé, kteří pravidelně vynechávají hlavní jídlo, obvykle váží více než lidé, kteří pravidelně jedí.

Vynechání jídla způsobí, že nás později zaplaví vlčí hlad, což má za následek přejídání a výběr nezdravých potravin.

7. Pití bílkovinných šejků po cvičení

Je pravda, že bílkoviny po cvičení přispívají k růstu svalové hmoty a zabraňují svalové horečce. Pokud si však zvyknete cvičit po práci nebo večer, připravte si večeři s bílkovinnými šejky, jinak riskujete noční přejídání.

Cvičení s nižší intenzitou navíc nevyžaduje zvýšení příjmu bílkovin. Pokud nejste kulturista, pak vám proteinoví šejkové způsobí vašemu pasu více škody než užitku.

8. Denní vážení

Pokud se snažíte zhubnout, a proto se každý den vážíte, budete pravděpodobně frustrovaní, že neuvidíte okamžité výsledky.

Může také vyvolat pocit, že musíte dále snížit svůj denní kalorický příjem. Případně budete tak demotivovaní, že svou snahu o zdravé stravování zcela zavěsíte na hřebík.

Proto se neváhejte příliš často. Nejlepší trik, jak se během hubnutí cítit lépe, je jíst pomalu. Nášmu mozku nějakou dobu trvá, než zaregistruje, že je žaludek plný.

Pokud jíte příliš rychle, váš mozek to zaregistruje, pouze když se přejídáte. Proto žvýkejte nebo polykejte po dobu nejméně 20 minut. Uvidíte, že k uspokojení bude stačit mnohem méně jídla.

9. Loupání jablek

Podle odborníků má jedno středně velké neloupané jablko téměř 2krát více vlákniny, o 25% více draslíku a 40% více vitaminu A než oloupané jablko.

Kromě toho se v jablečných slupkách nachází 100% kvercetin (antioxidant, který chrání srdce).

10. Pití dietních nápojů

Dietní nápoje, někdy označované jako „bez cukru“, se na první pohled zdají jako zdravá volba. Ve skutečnosti jsou to chemické koktejly.

Umělá sladidla mají intenzivnější chuť než běžný cukr a postupem času otupí naše smysly směrem k přirozeně sladkým potravinám, jako je ovoce.

Nakonec mohou místo hubnutí vést k přejídání a přibírání na váze.

11. Spotřeba masných výrobků místo masa

Masné výrobky, jako klobásy, šunky a jiné podobné výrobky, jsou zpracované maso.

Odborníci doporučují vyhnout se těmto výrobkům, protože neobsahují žádné vlákniny a obsahují mnoho konzervačních solí.

Měli bychom konzumovat alespoň 30 gramů vlákniny denně, přičemž průměrná evropská strava obsahuje jen asi 14 gramů.

12. Vyhýbejte se slunci

Nadměrné vystavení slunci může způsobit popáleniny a poškození kůže. Nedostatečné vystavení slunečnímu záření je však ještě horší, protože vede k nedostatku vitaminu D v těle.

Podle švédské studie mají ženy s pravidelným pobytem na slunci mnohem nižší riziko kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky, roztroušené sklerózy a respiračních onemocnění než ženy, které se slunci vyhýbají.

13. Pravidelné cvičení

Cvičení je pro vás zdravé, ale stejně jako u jiných věcí je mnoho cvičení škodlivé.

Nadměrné a časté cvičení neposkytuje vašim svalům dostatek času na regeneraci, může způsobit problémy se spánkem a dokonce narušit menstruační cyklus u žen.

Mezi cvičeními si vždy dejte pauzu 1 až 2 dny.

14. Ohřívání v mikrovlnné troubě

Mikrovlnka nabízí nepopiratelné pohodlí a úsporu času. Faktem však je, že mikrovlnné záření způsobuje, že jídlo ztrácí živiny a stává se méně zdravým.

Pokud navíc ohříváte předem připravená mražená jídla, jsou obvykle plná solí a zelenina v nich nemá téměř žádné použitelné živiny.

15. Lahvová voda

Podle Národní agentury pro ochranu zdrojů obsahoval vzorek více než 100 lahvových vod bakterie a chemikálie, které lze považovat za nebezpečné. Tyto vody tak představovaly zvýšené riziko rakoviny a dalších nemocí.

Místo lahvové vody proto používejte běžnou vodu z vodovodu nebo vodní filtry. Taková voda je nejen zdravější, ale také mnohem šetrnější k životnímu prostředí.

Závěr

Doufáme, že budete schopni tyto nezdravé návyky vyloučit ze své každodenní rutiny.

Rovněž bychom rádi slyšeli váš názor na tuto otázku. Můžete nám napsat své komentáře do diskuse pod článkem.