Léčivý zázrak na záněty průdušek, zápal plic a kašel: na jaře je zdarma a vydrží po celý rok!

0
(0)

Jan , 17. 06. 2024

Na jaře si dělám sirup z pampelišky a listů jitrocele. Je výborný při astmatu, bronchitidě a zápalu plic, kašli a pomáhá při zažívacích potížích.

Zdravotní účinky pampeliškového sirupu

  • pomáhá při zápalu plic a bronchitidě
  • usnadňuje odkašlávání
  • léčí záněty v ústní dutině
  • pomáhá při angíně pectoris
  • úleva při zažívacích potížích
  • pomáhá při průjmech a střevních potížích
  • pomáhá při nachlazení a virózách
  • posiluje imunitu

Potřebujeme:

  • květ pampelišky
  • list jitrocele
  • 1,5 kg krystalového cukru, třtinového cukru nebo akátového medu

Postup:

Dbejte na to, abyste obě složky tohoto sirupu sbírali na čistých místech mimo silnice. Ideální je sbírat po dešti, abyste nemuseli složky omývat - zejména ne pampelišku, která obsahuje většinu živin čerstvě natrhaná, neomytá.

  • Pampelišku smíchejte s listy jitrocele a začněte vrstvit do jedné větší či menší nádoby.
  • Střídejte vrstvy rostlin a cukru a takto pokračujte, dokud nebude nádoba plná. Poslední vrstvu musí tvořit cukr.
  • Na horní část nádoby položte celofán, několikrát propíchněte horní část a zajistěte gumičkou. Postavte na parapet na slunce za sklo a nechte 2-3 týdny kvasit.
  • Cukr se bude pomalu měnit na sirup.
  • Sirup se usadí na dně nádoby a bylinky se stlačí do horní části nádoby.
  • Proto je třeba je každý den, třeba i 2-3krát denně, do sirupu opět stlačit. V opačném případě mohou začít na povrchu plesnivět a nebudou se dostatečně vyluhovat.
  • Po 14 dnech sirup sceďte, dobře vymačkejte, abyste neztratili cenný sirup, nalijte do sklenice a uložte do lednice.
  • Při přecedění do sklenic a uložení v chladničce může sirup ještě kvasit a postupně se vyluhuje.
  • Sedlina na dně sklenice není na škodu, ale po nějaké době můžeme sirup opět přefiltrovat.
  • V době nemoci užívají dospělí 3x denně jednu čajovou lžičku, děti poloviční dávku.

  • V chladničce vydrží šest měsíců až rok.