Statistiky ukazují, že téměř 75% populace trpí nedostatkem tohoto vitamínu. Tento vitamín je velmi důležitý a prospěšný pro lidský organismus. Podílí se na prevenci mnoha onemocnění, nejen při rakovině, ale také při prevenci srdečních chorob a dokonce i cukrovky.
Hovoříme o vitaminu D
Vitamín D získáváme zejména ze slunce , ale kvůli vysokému nedostatku u většiny populaci je třeba jej doplňovat i vnitřně. Každodenní konzumace tohoto vitamínu je nezbytná pro lidské zdraví - přináší mnoho zdravotních výhod, především souvisejících s léčbou rakoviny.
Příznaky nedostatku vitaminu D v organismu
- bolesti kostí
- slabost svalů
- závažné astma, zejména u dětí
- kognitivní poruchy hlavně u starších
- chronické bolesti
- nadměrné pocení bez jakékoli fyzické aktivity nebo vysoké teploty
- depresivní stavy a úzkost
Pozitivní vliv vitaminu D na různé nemoci
Podle dr. Normana v American Journal of Clinical Nutrition (2007) příznivé účinky vitamínu D lze objevit v přiléčbě široké škály nemocí jako jsou:
- rakovina
- hypertenze a kardiovaskulární onemocnění
- obezita
- revma
- cukrovka I. i II. typu
- skleróza
- Crohnova choroba
- chřipka a nachlazení
- tuberkulóza
- stárnutí
- psoriáza, ekzém, akné a všechny kožní onemocnění
- nespavost
- ztráta vlasů a plešatost
- zubní kaz a paradentóza
- Alzheimerova choroba
- schizofrenie, migrény, neurologické onemocnění
- plodnost
Důležitým principem pozitivního účinku vitaminu D na tato onemocnění je, že podporuje tvorbu přirozených látek, tzv. cytokinů, které mají silné protizánětlivé účinky.
Zdroje vitamínu D
Vitamín D přijímáme nejen stravou ale i ze slunce! Proto bychom se měli snažit co nejčastěji opalovat. Vitamín D nepřijmete ze slunce přes okno v kanceláři nebo v autě. Sklo totiž blokuje vše UVB a zabraňuje tvorbu vitamínu D v těle. Opalovací krémy s faktorem nad 15 mají podobné účinky jako sklo, brání pronikání vitaminu D do těla.
V zimě když není možnost své tělo vystavit na slunce, je důležité vitamin D přijímat stravou nebo v suplementech. Avšak vitamín D ve stravě bývá raritou. Obsahuje ho velmi málo potravin. Vyskytuje se hlavně v rybách, houbách, vejcích , jenže ve velmi malém množství .