Jablko a bobkový list. Dvě suroviny, které se běžně používají v kuchyni a mnozí ani netuší, jakou mají spolu léčivou sílu.
Bobkový list
Využívá zejména k dochucování různých omáček a polévek. Dokáže však mnohem více. V kombinaci s jablkem zlepšuje zrak, snižuje zánět a zmírňuje bolest .
Pravidelná konzumace tohoto nápoje zmírňuje zánět kloubů, reguluje krevní oběh, pomáhá při migréně, posiluje imunitní systém a pomáhá bojovat s nemocí dýchacích cest. Jablko obsahuje antioxidanty s protizánětlivým účinkem a tento čaj je také bohatý na vitamín C, proto je výborný i při chřipce a nachlazení.
Díky rozpustné vláknině pektin, která se nachází ve slupce, velmi účinně snižuje špatný cholesterol. Proto by se jablko nemělo loupat.
Studie provedená University of Medical Sciences v Íránu zjistila, že bobkový list pomáhá snižovat množství tuku v těle a léčí ledvinové kameny.
Tento nápoj je vhodný i pro diabetiky a jako prevence proti cukrovce , protože reguluje hladinu cukru v krvi.
Další výhodou tohoto nápoje je i to, že zpomaluje stárnutí buněk. Velmi prospěšný je na astma, zanícené průdušky a také zlepšuje funkci mozku.
Příprava nápoje
Bobkový list používejte vždy sušený, protože čerstvé listy mohou být toxické.
Potřebujeme:
- 3 bobkové listy
- 1 jablko
- 1 l vody
volitelné:
- skořice a med
Postup
Jako první si důkladně omyjte jablko. Potom ho rozřízneme na 4 části a odstraníme jádřinec. Nakrájíme na menší kousky. Vodu nalijeme do hrnce a necháme sevřít. Pak přidáme bobkový list, skořici a povaříme 5 minut. Nakonec přidáme jablko, odstavíme z plotny a necháme pod pokličkou 10 minut. Hotový nápoj přeceďte přes sítko, přidejte med a pijte ráno nalačno nebo večer před spaním. Nikdy však ne déle než 2 týdny, pak si musíte dát přestávku.