Snězte každý den 3 celá vejce: Budete překvapeni, co to udělá s vaším tělem

0
(0)

Jan , 18. 06. 2024

Určitě jste už někdy slyšeli, jak různé zdravotnické organizace varují před cholesterolem, který obsahují vejce.

Skutečná pravda je však taková, že vejce, stejně jako mnohé jiné potraviny, jako jsou kokosový olej nebo avokádo, se mylně považují za nevhodné pro vaše zdraví.

Odborníci tvrdí, že když konzumujete potraviny obsahující cholesterol, vaše játra se sama nastaví tak, že snižují svou vlastní produkci cholesterolu.

To znamená, že konzumace vajec nezvyšuje existující množství cholesterolu ve vašem těle, jen jednoduše nahradíte jeden typ za druhý.

Konzumace celých vajec je nesmírně důležitá pro nás všechny. Vaječný žloutek je plný zdravých výživných látek. Více než 90 % vápníku a železa se nachází právě ve vaječném žloutku. No a téměř polovina objemu bílku tvoří pro naše těla potřebné bílkoviny.

V tomto článku vám prozradíme 10 opravdu dobrých důvodů, proč byste měli konzumovat vejce o něco častěji, ne-li rovnou pravidelně.

1. Vejce zvyšují váš výkon

Za prvé byste měli vědět, že vejce mají vysoký index sytosti, co znamená, že vás rychle zasytí.

Jedno středně velké vajíčko obsahuje 6 g vysoce kvalitní bílkoviny a jiné esenciální výživné látky, s výjimkou vitamínu C.

Vajíčka je nejlepší konzumovat k snídani, protože takto vám dodají potřebnou energii a nutriční látky na celý nadcházející den.

2. Vejce pomáhají při problémech s nedostatkem železa

Lidé na celém světě, kteří trpí mírným nedostatkem železa, mohou zažívat příznaky, jako jsou únava, bolesti hlavy a impulzivnost.

Měli byste vědět, že železo funguje jako přenašeč kyslíku v krvi a je extrémně důležité pro náš imunitní systém, energetický metabolismus a jiné důležité tělesné funkce.

Železo nacházející se ve vaječném žloutku je formou hemoglobinového železa, co je nejlepší vstřebatelná a použitelná forma železa nacházející se v potravinách.

Někteří odborníci tvrdí, že tento typ železa je dokonce více absorbovatelný než většina výživových doplňků s obsahem železa.

3. Vejce zlepšují výživovou dostatečnost

Vejce jsou bohatá na zdravé výživné látky. Nedávná studie objevila, že lidé, kteří nekonzumovali vejce, mnohem více trpěli nedostatkem vitaminu A, vitaminu E a vitaminu B12.

Vejce dodávají tělu 10-20 % kyseliny listové a 20-30 % vitaminu A, vitaminu E a vitaminu B12.

Uvedená studie prokázala, že vejce jsou mimořádně důležitá pro nás všechny a měli bychom je jíst častěji.

4. Vejce nezvyšují hladinu cholesterolu v krvi

Ještě donedávna měli vejce velmi špatnou publicitu kvůli jejich vysokému obsahu cholesterolu (210 mg v 1 vaječném žloutku).

Mnohé studie však jasně prokázaly chybějící vztah mezi příjmem vajec a koronárním onemocněním.

Je mimořádně důležité vědět, že potraviny s vysokým obsahem tuků, zejména saturovaných tuků a transmastných kyselin, mají mnohem větší vliv na zdraví srdce – jak cholesterol nacházející se ve vaječném žloutku.

5. Vejce pomáhají při hubnutí

Věděli jste, že vejce s jedním kouskem chleba mají o 50 % vyšší index nasycení než běžné snídaňové cereálie?

Mnohé studie zjistily, že pokud začínáte svůj den s vajíčky, zvýšíte si pocit nasycení.

To znamená, že pokud trpíte nadváhou, pomohou vám snadněji zhubnout.

6. Vejce podporují zdraví mozku

Slyšeli jste už o cholinu?

Cholin je výživná látka, která podporuje a zlepšuje vývoj mozku plodu a novorozence. Tato výživná látka také zlepšuje paměť a funkci mozku dokonce i u starších lidí.

To je důvod, proč byste měli jíst vejce častěji, protože jsou vynikajícím zdrojem této pro mozek výživné látky.

Jen jedno vajíčko dodá těhotné ženě 28 % potřebné denní dávky cholinu. Stejně tak byste měli vědět, že cholin je mimořádně důležitý během těhotenství a kojení, kdy mohou být jeho zásoby vyčerpány.

Je kritický pro vývoj mozku plodu a také pro celoživotní udržení dobré paměti. Ujistěte se, že vajíčka konzumujete častěji, zejména pokud jste těhotná.

7. Vejce pomáhají předcházet vzniku šedého zákalu a chránit zrak

Zdravotničtí odborníci tvrdí, že pokud pravidelně konzumujete vejce, špenát a brokolici, snížíte riziko vzniku šedého zákalu (o více než 20 %), riziko poškození čočky související s věkem a retinální degenerace, která je hlavní příčinou slepoty u starších lidí (o více než 40 %).

Vejce jsou plná antioxidantů a dalších zdravých výživných látek. Jsou také skvělým zdrojem luteinu, zeaxantinu a karotenoidních vitamínů, které jsou podstatné pro váš zrak.

Celkem snižují riziko vzniku makulární degenerace, která způsobuje slepotu u starších lidí.

Karotenoidy chrání oči před poškozením ze slunečního záření, zlepšují noční vidění a snižují riziko vývoje kataraktu o 50 %.

8. Vejce poskytují nejkvalitnější bílkoviny

Bílkoviny jsou jedny z nejdůležitějších výživných látek v naší stravě. Důvodem je to, že lidské tělo využívá bílkoviny pro budování nového svalstva a opravu starého.

Jak jsme již zmínili, vejce jsou výborným zdrojem velmi kvalitních bílkovin.

Co jsou aminokyseliny? Jsou to stavební bloky bílkovin. Devět z těchto aminokyselin nemůže lidské tělo vyrobit, a proto ho musí doplnit ze stravy.

Kompletní bílkovinné jídlo obsahuje dostatek těchto devíti esenciálních aminokyselin na podporu růstu a zachování tělesné tkáně.

Poznámka: Vaječné, mléčné, masné a rybí bílkoviny jsou všechny kompletní bílkoviny, ale vaječná bílkovina je nejlepší z nich. Má 100% hodnotu.

Věděli jste, že jedno středně velké vejce má přibližně stejné množství bílkovin než 30 g vařeného masa, ryb nebo drůbeže? Kromě skutečnosti, že vaječná bílkovina je ten nejlepší zdroj bílkovin v naší stravě, je také nejlevnější.

9. Vejce pomáhají chránit naše kosti

Vejce jsou plná vitaminu D, našeho slunečního vitamínu.

A taky víme, že vitamin D je mimořádně důležitý pro vstřebávání vápníku a pro udržení optimálního zdraví kostí.

To je důvod, proč vejce hrají důležitou roli při prevenci osteoporózy.

10. Vejce podporují zdravé vlasy a nehty

Naše vlasy a nehty mohou odrážet mnohé biochemické nerovnováhy a nedostatky v našem organismu.

Můžete klidně konzumovat více vajec, protože vám pomáhají zlepšit kvalitu zdraví vašich vlasů a nehtů. Je to zejména kvůli jejich vysokému obsahu síry – kterou obsahují aminokyseliny a široká řada vitamínů a aminokyselin.

Mnozí lidé hlásí rychlejší růst vlasů po konzumaci vajec, hlavně když předtím trpěli nedostatkem zinku, síry, vitamínu B12 a vitamínu A.