7 jednoduchých způsobů, jak odstranit kožní výrůstky bez nutnosti návštěvy lékaře

0
(0)

Dalibor , 18. 06. 2024

Kožní výrůstky, odborně nazývané akrochordóny, jsou výsledkem akumulace kožních cév, vlásečnic a kolagenu na hrubších částech pokožky.

Jde o malé čerstvé výrůstky s deformovaným tvarem. Nejčastěji se vyskytují pod pažemi, na rukou, krku, očních víčkách a na spodní části prsů. Postihují stejně ženy, tak u mužů.

Obvyklý postup je, že lidé s nimi jdou ke kožnímu lékaři. Ten je následně odstraní pomocí laseru, dusíku nebo nějakou jinou invazivní metodou.

Existují však i přírodní způsoby, pomocí kterých si tyto kožní výrůstky dokážete odstranit i sami doma. Dnes vám prozradíme 7 jednoduchých způsobů, jak to udělat.

1. Olej z čajovníku (tea tree oil)

Vezměte vatový bavlněný tampónek na odličování, namočte ho do vody a pak na něj ještě kápněte ze 2 až 3 kapky čajovníkového oleje.

Následně ho přiložte na kožní výrůstek a jemně ho masírujte několik minut krouživými pohyby. Opakujte to každý den, přibližně jeden týden.

2. Jablečný ocet

Podobně, jako v předešlém případě, namočte vatový chomáček do jablečného octa a přiložte si ho na kožní výrůstek na pár minut. Ocet můžete aplikovat i pomocí tyčinky na čištění uší.

Opakujte to denně po dobu 2 týdnů nebo dokud výrůstek neuschne a neodpadne.

3. Šťáva z cibule

Překrojte cibuli na poloviny a vložte je do misky se solí. Ráno z cibule vymačkejte šťávu a přímo ji aplikujte na kožní výrůstky.

Opakujte tento postup každý den po dobu přibližně 12 dní. Na konci by kožní výrůstky měly samy odpadnout.

4. Ananasová šťáva

Aplikujte čerstvou ananasovou šťávu každý den, několikrát do dne na kožní výrůstek. Šťávu nesmývejte, ale nechte ji působit průběžně.

Opakujte tento proces zhruba 10 dní dokud výrůstek úplně nezmizí.

Tato metoda je účinná i na bradavice a mateřská znaménka. Ananas totiž obsahuje enzymy, které pomáhají tyto útvary rozložit.

5. Ricinový olej a soda bikarbona

Vyrobte si pastu ze směsi sody a ricinového oleje přibližně v poměru 1: 1.

Tuto pastu aplikujte na výrůstky každý den v průběhu 2 až 4 týdnech, po uplynutí kterých tyto nežádoucí kožní útvary samy odpadnou.

6. Banánová slupka

Z banánové slupky vykrojte malý kousek a spodní částí ho přiložte na postižené místo. Přelepte leukoplastí nebo lepící páskou a nechte působit přes noc.

Proceduru opakujte každou noc, až dokud výrůstek sám nesejde dolů z pokožky.

7. Vlaštovičník

Sežeňte si čerstvou bylinku vlaštovičník. Zlomte list nebo stonek, z níž začne vytékat žlutá tekutina. Tu si kapejte přímo na kožní výrůstky. Opakujte to každý den, až dokud se výrůstků nezbavíte. Vlaštovičník zabírá dobře také na klasické bradavice.