Věděli jste však, že to vlastně není ovoce, ale zelenina? Pěstování melounu sahá až do dob před téměř 4000 lety. Tehdy se melouny dovezly z Asie do Itálie, kde se první zmínky o jejich konzumaci objevily na kresbách v bájných Pompejích.
Dnes se melouny pěstují po celém světě. V Turecku a Řecku se staly “národním ovocem”. V Japonsku vyšlechtili dokonce odrůdy, které nemají žádná semínka.
Každý z nás má rád červený meloun, zvláště během horkých letních dnů. Naproti tomu o jeho jadérka příliš nestojíme. Obvykle je považujeme za odpad a vyhazujeme.
Když vám však prozradíme, co melounová jadérka obsahují a jaké jsou jejich zdravotní přínosy, už je příště určitě nevyhodíte.
Jedním z jejich největších přínosů je vliv na zlepšení trávení. Musí však být rozdrceny, jinak střevy jen celé projdou, aniž jsme zužitkovali jejich obsah.
Další podmínkou pro absorpci některých látek je to, že se musí uvařit. I bez vaření získá tělo mnohé vitaminy a minerály, ale ostatní důležité substance zůstanou nevyužity.
Zdravotní přínosy melounových jadérek
Z množství zdravotních přínosů jmenujme alespoň ty nejdůležitější:
- vysoký obsah vlákniny podporuje trávicí systém
- odstraňují střevní parazity
- léčí záněty v trávicím traktu
- regenerují játra po žloutence
- mají pozitivní vliv na svaly
- zlepšují paměť
- rozšiřují krevní cévy a snižují krevní tlak
- působí diureticky (odstraňují nahromaděnou vodu z těla a otoky)
Jejich blahodárný vliv na močový systém je hlavním důvodem, proč mnozí lékaři doporučují melounová jadérka při problémech s močovým měchýřem a močovými cestami.
Navíc dokáží i odstraňovat, případně podporovat vyplavování ledvinových kamenů.
Co obsahují melounová jadérka
Melounová jadérka obsahují vysoké množství látky zvané citrulin. Jde o organickou sloučeninu se silnými antioxidačními účinky.
Tato substance také rozšiřuje cévy, snižuje vysoký krevní tlak, předchází angíně pectoris a ateroskleróze. Tím vším zajišťuje výrazně lepší prokrvení těla a celkově podporuje činnost srdečně-cévního systému.
Kromě toho obsahují melounová jadérka i vysoké množství dalších nutričních látek, jako jsou: železo, hořčík, vápník, mangan a vitamíny A, B-komlex a C.
Recept na domácí čaj z melounových jadérek
Na přípravu čaje budete potřebovat tyto suroviny:
- 4 polévkové lžíce melounových jadérek
- 1,5 až 2 litry vody
Příprava
Postupujte následovně:
- Melounová jadérka nejprve rozdrťte nebo rozemele.
- Poté je vložte do hrnce, zalijte vodou, zakryjte pokličkou a vařte 15 minut na mírném ohni.
- Po dovaření čaj sceďte a nechte vychladnout.
Užívání
Připravený čaj pijte v průběhu dne. Vyrobené množství si rozdělte na 2 dny. Pak si dejte jeden den pauzu a znovu 2 dny pijte.
Čaj užívejte tímto způsobem několik týdnů.
Doporučení na závěr
Doporučujeme vám, abyste si melounová jadérka odkládali postupně v průběhu léta, protože tato zelenina není dostupná vždy. Pokud ji i z dovozu mají, bývá v zimě poměrně drahá.
Alternativou je kupovat si přímo jadérka, ty však lze sehnat pouze v některých specializovaných obchodech se zdravou výživou, případně je nemusí mít vždy na skladě.