Jednoduchá, rychlá a pohodlná metoda zavařování v troubě a bez nálevu!

0
(0)

Jan , 18. 06. 2024

Pokud nemáte velký hrnec na všechny poháry a nechce se vám zavařovat na 10x, tento nápad je pravě pro vás. 

Nejjednodušší metoda zavařování v troubě 

Potřebujeme:

  • Sklenice, ovoce, cukr a vodu + 1 bal. přípravku na konzervování (volitelné)
  • 1 kg cukru si smícháme s balíčkem tohoto přípravku (což neminete, odložíte na další zavařování)

Postup:

  1. Ovoce si očistíme a nakrájíme na měsíčky (v případě malin, jahod a drobného ovoce samozřejmě nekrájíme).
  2. Ovoce navrstvíme do čistých sklenic.
  3. Do každého poháru dáme 3 lžíce cukru (smíchaného s přípravkem na konzervaci) a zalijeme vodou.
  4. Sklenice zavřeme (já jsem také měla zamačkávací víčka).
  5. Sklenice uložíme na plech tak, aby se nedotýkaly a pak vlijeme do plechu 1 litr vody.
  6. Vložíme do studené trouby na spodní mřížku, nastavíme teplotu 160 stupňů (dolní topné těleso) a necháme uvnitř zavařovat. Trvá to asi 35-40 minut, nejdůležitější je sledovat, kdy v pohárech vyběhnou bublinky. Potom teplotu snížíme na 100 stupňů a ještě necháme 10-15 minut (maliny, jahody a měkké ovoce vyjmeme, když se objeví bublinky.)
  7. Sklenice pak vybereme necháme vychladnout, než klasicky.