8 na první pohled velmi bizarních domácích léků našich babiček, které ale skutečně fungují! Které to jsou?

0
(0)

Tomáš , 18. 06. 2024

Take si vzpomínáte na podivné léčebné praktiky vaší babičky? určitě jste si říkali, co to má za nápady, ale my nyní víme, že tyto metody skutečně fungují.

Brambor na štípnutí pavoukem nebo jiným hmyzem

Zní to skutečně podivně, ale brambory na štípnutí účinkují opravdu dokonale!
Vezměte čerstvý brambor, důkladně ho omyjte a nožem z něj odkrojte menší plátek. Poté pomocí lékařské pásky ho přilepte na poštípané místo na těle.
Každých 12 hodin plátek bramboru vyměňte za čerstvý. Po pár dnech, pokud jde o vážnější štípance, by se měly zcela zahojit. Při lehčích to bude mnohem dříve.

Česnek na bolesti zubů

V roce 1740 zakladatel metodické církve John Wesley napsal zajímavou knihu léčivých receptů.
V této knize uvedl, že vložení stroužku česneku přímo do ucha napomáhá zmírnit nepříjemné bolesti zubů. Stroužek však musí být celý a neporušený, přímá šťáva by totiž mohla ucho a pokožku podráždit.
Další možností je potírat překrojeným stroužkem přímo bolavý zub po dobu 7 až 10 minut. Sníží se tím bolest i zánět.
Buďte však opatrní, na začátek raději potírejte jen pár vteřin a když česnek nevyvolá podráždění, pak čas potírání prodlužujte.

Pomerančová kůra na rýmu a nachlazení

Mnohé nosní spreje se dnes vyrábějí s pomerančovou vůní. To však není jen kvůli aroma.
Podle stránky Mental Floss, vymáčkání pomerančové kůry (nebo odříznutí kousku nožem) a její následné zastrčení do nosu bylo běžnou praxí v 18. století při rýmě a nachlazení.

Vodka na zápach nohou

Dává to určitý smysl – alkohol usmrcuje bakterie, které vytvářejí z potu nepříjemný zápach. Proto alkohol by měl být schopen odstranit zápach nohou, když se na ně aplikuje.
Doporučuje se namočit kousek látky do vodky a utřít si s ním nohy. Pokud nemáte vodku, můžete použít jakýkoli jiný alkohol (nad 40%), případně masážní alkohol.

Tužka na bolesti hlavy

Bolesti hlavy jsou často způsobeny sevřením svalů sáňky.
Pro zmírnění bolesti hlavy vložte tužku mezi zuby a nechte žvýkací svaly uvolněné. Budete překvapeni, jak rychle vaše bolest hlavy ustoupí.

Jogurt na špatný dech

Míváte ráno po probuzení špatný dech? Tak začněte jíst jogurt.
Jak to funguje? Dobré bakterie v jogurtu dokáží nahradit a vytěsnit špatné bakterie, které jsou zodpovědné za vznik nepříjemného zápachu.

Lékořice na mozoly

Lékořice dokáže zjemňovat otlaky a mozoly.
Smíchejte lékořici v prášku a 1/2 čajové lžičky oleje nebo kosmetického krému a potřete si touto směsí mozoly či otlaky.

Olivový olej na kinetózu (mořskou nemoc, nevolnosti z houpání)

pokud se chystáte na delší cestu autem nebo lodí, pomocí olivového oleje dokážete zmírnit nemoc z nepříjemného houpání.
Jednoduše si do úst vložte lžičku oleje, chvíli ho omílejte na jazyku a poté polkněte.
Jak to funguje? Při kinetóze se obvykle tvoří v ústech nadměrné množství slin. Olivový olej obsahuje taniny, které pomáhají ústa vysušit a také potlačují nevolnosti.