Ničí mozek a spouští Alzheimera, ale lékaři na něm tvrdohlavě trvají. Jak se zbavit Cholesterolu a předcházet jeho tvorbě?

0
(0)

Dalibor , 18. 06. 2024

Po desetiletí byl cholesterol považován za nepřítele číslo jedna, pokud šlo o zdraví srdce a cév. Lékaři a odborníci na výživu varovali před vysokými hladinami cholesterolu, tvrdíce, že jeho nadbytek může vést k srdečním onemocněním a dalším vážným zdravotním problémům. Nicméně, novější výzkumy a názory některých odborníků naznačují, že cholesterol může hrát daleko složitější a méně škodlivou roli, než jsme si mysleli.

Cholesterol: Nepostradatelný stavební kámen našeho těla

Cholesterol není pouze látkou v našich cévách; je základním komponentem každé buňky v našem těle. Je nezbytný pro tvorbu buněčných membrán, steroidních hormonů, vitamínu D a žlučových kyselin, které napomáhají trávení tuků. Kromě toho hraje cholesterol klíčovou roli při tvorbě vzpomínek a je důležitý pro zdravou nervovou činnost.

Mozek a cholesterol: Nerozlučná dvojice

Dr. David Perlmutter, renomovaný neurolog, zdůrazňuje, že čtvrtina veškerého cholesterolu v těle se nachází v mozku, kde funguje jako antioxidant a chrání buňky před poškozením. Výzkumy dokonce naznačují, že nízké hladiny cholesterolu mohou zvýšit riziko deprese a sebevražedných tendencí.

Je LDL cholesterol opravdu tak škodlivý?

Dlouho se tvrdilo, že "špatný" LDL cholesterol je hlavním viníkem při vzniku srdečních chorob. Nicméně, podle některých odborníků, jako je Zoe Harcombová, PhD., není rozdělení cholesterolu na "dobrý" (HDL) a "špatný" (LDL) zcela správné. LDL a HDL nejsou cholesterolem samým, ale spíše transportními bílkovinami, které přenášejí cholesterol, triglyceridy a další látky skrze krevní oběh.

Cholesterol a riziko Alzheimerovy choroby

Studie z posledních let naznačují, že cholesterol může hrát ochrannou roli v prevenci Alzheimerovy choroby. Například výzkum publikovaný v časopise JAMA Neurology ukázal, že vyšší hladiny HDL a nižší LDL mohou být spojeny s nižším rizikem tvorby amyloidního plaku v mozku, který je jedním z charakteristických znaků Alzheimerovy choroby. Na druhé straně, další studie naznačují, že vyšší hladiny cholesterolu ve středním věku mohou být spojeny se sníženým rizikem kognitivního úpadku ve stáří.

Strava bohatá na tuky: Ochrana pro mozek

Výzkumy také ukazují, že ketogenní dieta, bohatá na zdravé tuky a chudá na sacharidy, může mít pozitivní vliv na zdraví mozku. Tento typ stravy zvyšuje produkci ketonů, které slouží jako alternativní zdroj energie pro mozek a mohou přispět k prevenci neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba.

Závěr

Cholesterol, dříve považovaný za hlavního viníka srdečních a cévních onemocnění, může ve skutečnosti hrát klíčovou roli v udržení zdraví mozku a celkového zdraví. Přestože je důležité sledovat hladiny cholesterolu a udržovat je v optimálních mezích, je stejně důležité pochopit, že cholesterol je nezbytný pro správné fungování našeho těla. Budoucí výzkumy nám mohou přinést ještě více poznatků o této fascinující látce a jejím vlivu na naše zdraví.

Tento text můžeme dále rozšířit nebo upravit podle tvých potřeb. Pokud máš nějaké specifické požadavky nebo chceš přidat další části, dej mi vědět!